Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Pasty » Fettuccine z truflami

Fettuccine z truflami

Fettuccine z truflami

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3/5 gwiazdek (2098 głosy)

Składniki:

  • 80g czarnych trufli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 sardelki (anchois)
  • 320g świeżego fettuccine
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Fettucine to długi stosunkowo szeroki, płaski makaron z jaj i mąki, węższą wersją jest fettucci. Te wstążki makaronu są idealne do kremowych sosów.

Trufla to najdroższy i najbardziej pożądany grzyb na świecie, który rośnie pod ziemią i ciężko go znaleźć. Do ich wyszukania tresuje się specjalnie psy. Istnieje wiele odmian frufli, we Włoszech najczęściej są czarne i białe, te najdroższe.

  1. Oczyszczonego trufla kroimy w cienkie plasterki.
  2. Anchois kroimy na małe kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmarzamy czosnek.
  4. Gdy olej przeniknie aromatem czosnku dodajemy sardele.
  5. Wyłączamy ogień pod patelnią i wrzucamy trufle.
  6. W międzyczasie należy zagotować wodę i fettucine.
  7. Wsypujemy ugotowany makaron do sosu z truflami, doprawiamy i posypujemy odrobiną startego trufla.

Naturalnie jeśli nie mamy wstążek fettuccine możemy użyć innego makaronu tagliatelle.


Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com