Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Pasty » Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3.1/5 gwiazdek (1800 głosy)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 300g mąki
  • sól

Przygotowanie:

Gnioki były doceniane już w starożytności. Robiono je z różnych odmian mąki, zgodnie z miejscową tradycją. Zwykle są okrągłe, gotowane w wodzie lub bulionie a następnie podawane z różnymi sosami. Gdy ziemniaki były przywożone do Europy, w Lombardi zagniatano pierożki z okruchów chleba, mleka i posiekanych migdałów, nazywane były Zanzarelli. W XVII w. ulepszono oryginalną recepturę, zmieniono składniki i nazwę. Zamiast migdałów i chleba dawano mąkę, wodę i jajko. By zmienić kolor gnioków można dodać szpinak do ciasta by były zielone albo buraki czy dynię. Od 1880 roku gnioki zaczęły być doceniane i znikły inne ich odmiany.

  1. Ziemniaki gotujemy na wolnym ogniu (najlepsze są czerwone ziemniaki). Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę i umieszczamy na posypanym mąką blacie.
  2. Zagniatamy ziemniaki z mąką, jajkiem i solą do momentu aż ciasto będzie gładkie bez gródek.
  3. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki  i wałkujemy rękami na długie nici o grubości 2-3 cm podsypując mąką. Kroimy w poprzek na 1-2 cm kawałki. Można pozostawić je w takim kształcie, bądź zrobić na ich powierzchni odcisk widelcem (w tym wgłębieniu będzie zbierał się sos).
  4. Gotować w garnku w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu, osuszone gnioki można przechowywać w lodówce lub przed gotowaniem w odpowiednich pojemnikach zamrozić.

Gnioki można podawać z szałwią i dużą ilością startego parmezanu.


Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com