Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy

Pesto (Pesto alla genovese)
Pesto to jeden z najznakomitszych sosów świata stworzony według starej włoskiej receptury: minimum wysiłku i maksimum smaku! Pesto we włoskich restauracjach jest najpopularniejsze jako sos do makaronu ale też używany jest jako dodatek do przystawek. Pesto można używać także do kanapek, jako farsz do mięs lub do risotto.
05.03.2012 20:31:46
by: Łukasz Ropczyński
Spaghetti alla Carbonara
Pochodzenie przepisu na Spaghetti alla Carbonara nie jest do końca znane. Niektórzy przypisują Carbonara regionowi Umbria we Włoszech. Inni uważają, że twórcą tego dania jest wynalazca Ippolito Cavalcanti. Inna legenda głosi, że Spaghetti alla Carbonara wymyślono podczas II wojny światowej dla amerykańskich żołnierzy.
11.12.2012 23:03:17
by: Łukasz Ropczyński
Spaghetti all'Amatriciana
Nazwa "Amatriciana" pochodzi najprawdopodobniej od małego miasta Amatrice, położonego w regionie Lazio, w prowincji Rieti. Początkowo mieszkańcy miasteczka określali swoje lokalne danie mianem "Matriciani", jednak ze względów językowych z czasem nazwa przekształciła się w Amatriciana. W przeszłości było to główne danie pasterzy...
12.12.2012 21:10:37
by: Łukasz Ropczyński
Tiramisu
Tiramisu jest jednym z najbardziej lubianych deserów wśród Włochów. Być może z tego powodu każdy włoski region chce sobie przypisać pochodzenie tego przysmaku. Doprowadziło to do rywalizacji między Toskanią, Piemontem i Veneto. Najprawdopodobniej tiramisu powstało w XVII wieku w toskańskiej Sienie.
16.12.2012 16:24:44
by: Łukasz Ropczyński
Muszle ze szpinakiem i ricottą
Smaczne muszle ze szpinakiem i serem ricotta to lekkie i aromatyczne danie. Ricotta jest włoskim kremowym serem wytwarzanm z mleka owczego, krowiego lub koziego. Stosowana zarówno do deserów, takich jak sernik i cannoli oraz do potraw pikantnch, w tym makaronów, pizzy czy ravioli. Jakość sera zależy od jakości mleka.
09.01.2014 14:57:18
by: Łukasz Ropczyński
Fettuccine z truflami
Fettucine to długi stosunkowo szeroki, płaski makaron z jaj i mąki, węższą wersją jest fettucci. Te wstążki makaronu są idealne do kremowych sosów. Trufla to najdroższy i najbardziej pożądany grzyb na świecie, który rośnie pod ziemią i ciężko go znaleźć. Do ich wyszukania tresuje się specjalnie psy.
12.01.2014 15:08:02
by: Łukasz Ropczyński
Ciasto na pizzę
Pizza to płaski placek z mąki, wody, drożdży, oleju i soli. Przypuszcza się, że pierwsza pizza powstała w 1889 r., kiedy do Neapolu przyjechała królowa Włoch Margherita i jej mąż Umberto di Savoia. Niejaki Raffael Esposito tamtejszy piekaż przygotował na jej cześć specjalną potrawę, była to pizza z podstawowymi składnikami takimi jak...
15.01.2014 17:35:37
by: Łukasz Ropczyński
Gnocchi
Gnioki były doceniane już w starożytności. Robiono je z różnych odmian mąki, zgodnie z miejscową tradycją. Zwykle są okrągłe, gotowane w wodzie lub bulionie a następnie podawane z różnymi sosami. Gdy ziemniaki były przywożone do Europy, w Lombardi zagniatano pierożki z okruchów chleba, mleka i posiekanych migdałów...
23.01.2014 17:41:13
by: Łukasz Ropczyński
Risotto z krewetkami
Szczególne miejsce w kuchni włoskiej zajmują dania z owocami morza - Włosi je uwielbiają. Risotto z krewetkami to bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Dobre jest ze świeżych krewetek, ale można także użyć mrożonych. Smak krewetek można wzbogacić kwaśną cytryną, co podbije smak risotto.
27.04.2014 11:52:54
by: Łukasz Ropczyński
Jak przygotować szparagi?
Szparagi są bardzo bogate w witaminy i minerały, a do tego zawierają niewiele kalorii. Można je stosować w wielu kombinacjach. Szparagi były już znane w starożytnym Egipcie, a według Rzymian dają nowe życie w ciele kobiety. Sezon zbiorów szparag zaczyna się w marcu i trwa do czerwca. We Włoszech szparagi uprawiane są...
11.05.2014 22:11:56
by: Łukasz Ropczyński
Booking.com