Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Kuchnia włoska - smaki Regionów

autor: Łukasz Ropczyński

Wielowiekowa tradycyjna kulinarna, kultura gotowania oraz położenie geograficzne, które sprzyja rolnictwu, sprawiły, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni współczesnego świata. Kuchnię włoską cechuje dbałość o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań.

Dania kuchni włoskiej są lekkostrawne i przyrządzone z naturalnych składników, a to z kolei sprawia, że tutejsza kuchnia należy do jednej z najbardziej zdrowych w świecie. Nic więc dziwnego, że Włosi pod względem długości życia znajdują się na drugim miejscu w Europie.

Jest jeszcze coś, co szczególnie wyróżnia kuchnię włoską - to podział w kulinarnych przysmakach pomiędzy poszczególnymi regionami Włoch. Praktycznie każdy z dwudziestu włoskich regionów szczyci się indywidualną tradycją w gotowaniu. Poszczególne regiony z niektórych dań słyną na całym świecie, a przepisy przez wieki były udoskonalane i modyfikowane. Wśród Włochów pojęcie turystyki rozumiane jest nie tylko jako zwiedzanie nowych miejsc, zabytków, czy muzeów. Turystyka dla Włocha to także odwiedzanie lokalnych tawern i restauracji, próbowanie wykwintnych, a przy tym często niedrogich dań, które można zamówić tylko w wybranych regionach. Są też dania, które w poszczególnych regionach smakują zupełnie inaczej. Przykładem są tu owoce morza, ryby, czy też Pesto, które w Ligurii jest zupełnie inne niż w Kalabrii czy Sycylii.

Prawdopodobnie najbardziej znanym włoskim daniem jest wywodząca się z Neapolu pizza. Pizza mimo tego, że jest daniem włoskim, to światową sławę zyskała dopiero wtedy, gdy - za sprawą włoskich imigrantów - pojawiła się w Ameryce. Jednak smak amerykańskiej pizzy dalece odbiega od neapolitańskiego oryginału. Robiona nieco niedbale pizza Margherita z nierównomiernie rozrzuconymi pomidorami i prawdziwym serem Mozzarella oraz kilkoma przyprawami jest jednym z najznakomitszych i najprostszy dań w światowej kuchni. Taką pizzę można zjeść w praktycznie każdej włoskiej restauracji.

Bolonia słynie ze spaghetti bolognese. Słynny włoski makaron w postaci długich, cienkich nitek z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Jednak różnego rodzaju pasty to nie tylko domena Bolonii. Wyjątkowe spaghetti podawane jest także ze szpinakiem, różnego rodzaju serami, grzybami, owocami morza, mięsem, pomidorami, bakłażanami, Pesto i na setki innych sposobów. Warunkiem udanej pasty jest makaron ugotowany al dente, oliva extra vergine i wysokiej jakości świeże składniki.

Innym słynnym włoskim daniem jest lasagne. W ten sposób nazywana jest nie tylko sama potrawa, ale także płaty makaronu, dostępne w sklepach. Lasagne po bolońsku to płaty makaronu przekładane mielonym mięsem z sosem pomidorowym i z zapiekanym serem Mozzarella. Jest także wegeteriańska odmiana lasagne.

Region Emilia-Romania znany jest z przepysznych tortellini. To niewielkie pierożki nadziewane mięsem lub serem na bazie parmezanu. Parmezan to także światowej klasy przysmak, który produkowany jest głównie w regionie Emilia-Romania. Także w Emilia-Romania, jak i w sąsiednim Veneto popularne są ryby i owoce morza wyławiane w Adriatyku. Popularnością cieszy się również dziczyzna i włoskie wędliny: mortadela i szynka parmeńska. W okolicach Wenecji i Triestu należy koniecznie spróbować zupy rybnej (Zuppa di Pesce) przyrządzanej z różnych ryb łowionych w okolicach laguny weneckiej. Restauracje podają także spaghetti z małżami. Jako przystawkę można zjeść półmisek z różnego rodzaju owocami morza polanymi oliwą i sokiem z cytryny.

Wykorzystywana do wielu potraw i sałat Mozzarella wytwarzana jest w Kampanii, na południu Włoch. Według oryginalnej włoskiej receptury do przygotowania Mozzarelli niezbędne jest mleko z czarnych bawolic. W innych krajach nieoryginalną Mozzarellę produkuje się z mleka krowiego, a włoscy rolnicy walczą w instytucjach Unii Europejskiej o to, aby takiego sera nie nazywać Mozzarellą.

Do najbardziej znanych włoskich serów należy też Gorgonzola. Jest to miękki, dojrzewający ser pleśniowy, który pochodzi z Lombardii na północy Włoch. Do pomieszczeń, w których dojrzewa Gorgonzola wprowadza się pleśń, aby nadać serowi charakterystyczny smak. Zazwyczaj Gorgonzola podawana jest na desce z innymi serami pleśniowymi jako przekąska. Podaje się do niej wino lub winogrona w celu uwydatnienia walorów smakowych.

Południe Włoch słynie ze znakomitej oliwy extra vergine. Podobnie jak w pozostałych nadmorskich regionach także tutaj cenione są ryby i owoce morza oraz szczególnie sardynki, często podawane z różnego rodzaju sosami. Na uwagę zasługują tutejsze pomidory - nasycone słońcem mają jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Z dań mięsnych ceniona jest soczysta baranina z rozmarynem i tymiankiem.
 
W Trydencie położonym w Alpach widać duży wpływ kultury austriackiej. Na stołach i w restauracjach królują tu gnocchi. Popularne jest również Carpaccio - cieniutkie plastry surowej wołowiny z oliwą, rucolą, oliwkami i startym parmezanem. W Trydencie przyrządza się też sałaty z mięsem wołowym i serem.

Okolice Lombardii słyną z Risotto alla milanese - danie z ryżu, szafranu i z parmezanem. Jednym z słynniejszych dań jest kotlet po mediolańsku oraz jagnięcina w winie i sosie pomidorowym. W tutejszej kuchni widać duże wpływy pobliskiej Francji.

W górzystym Piemoncie największym przysmakiem są trufle i dzikie ptactwo. Lokalną potrawą jest bażant faszerowany truflami. Pobliska Liguria słynie z sosu Pesto robionego w moździerzu z liści bazylii, orzechów piniowych, oliwy, przypraw i parmezanu. Daniem wywodzącym się z Ligurii są pierożki nadziewane szpinakiem, a następnie polane sosem czosnkowo, serowo - orzechowym.

Bez względu na region we włoskiej kuchni widoczne jest umiłowanie do warzyw i owoców, które na Półwyspie Apenińskim smakują szczególnie dobrze. Używa się dużo pomidorów, szparagi, cebuli i czosnku. Popularny jest także bakłażan, ruccola i oliwki. Dla uwydatnienia smaku stosuje się oregano i świeżą bazylię. Jednak podstawą większości dań jest oliwa extra vergine, z której produkcji słynie głównie południe Włoch.

Włochy słyną także ze znakomitych deserów. W Toskanii serwuje się lokalny przysmak - tiramisu. Przygotowuje się go na bazie sera Mascarpone, biszkoptów, kawy i Amaretto. Czasem używane są też truskawki. Z kolei na północy Włoch przysmakiem jest panna cotta. Jest to delikatny krem z mleka i jaj, ozdobiony świeżymi owocami lub konfiturami. W regionie Emilia-Romania słynnym deserem jest torta di limone - zrobiony ze śmietany i cytryny. Całe Włochy słyną z przepysznych i jedynych w swoim rodzaju lodów włoskich, do których dodawane są świeże owoce, bakalie, orzechy i wysokiej jakości gorzka czekolada.

Dopełnieniem kuchni włoskiej są najznakomitsze w świecie wina. Tysiące winnic, których receptury doskonalone były na przestrzeni wieków są dumom narodową Włoch. Z win słynie Toskania, Umbria, Veneto, Abruzja, Lombardia, Piemont, Marche, Kampania, Kalabria, czy Sycylia.

Booking.com
Re:
"dumą narodową" nie "dumom";)
michal
#2
2015-05-03
11:45:46
Bolognese
Jaaasne - spaghetti bolognese. Równie dobrze w Grecji możesz pytać o rybę po grecku a w Bretanii o fasolkę po broteńsku. Jak nie masz o czymś pojęcia to nie pisz w ogóle.
XXX
#1
2015-05-01
14:23:08

Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com