x
Włochy - KierunekWlochy.pl
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Toskania, Włochy Portofino, Włochy Rzym, Włochy Vernazza, Włochy Wenecja, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Włochy: wiadomości, turystyka, polityka, gwiazdy
» Kuchnia włoska w towarzystwie wina

10.08.2017, autor: Łukasz Ropczyński

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych, cenionych i lubianych na świecie. Jej niezwykłość polega przede wszystkim na różnorodności. Każdy region Włoch słynie z unikalnych przekąsek i zwyczajów z nimi związanych.

Włoskie wino

Ciężko znaleźć osobę, która nie znałaby takich potraw jak pizza czy spaghetti. Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia włoska to tradycja regionu, warunki klimatyczne i lokalne produkty. To przede wszystkim owoce morza, włoskie sery, makarony, warzywa, sosy, mięsa i zioła, z których tworzone są smaki tego kraju. Tej kuchni nie byłoby również bez wina, które nie jest jedynie dodatkiem, ale często stanowi nieodłączny element każdego dania. Przecież włoskie wina to 20% światowej produkcji - są synonimem najwyższej jakości i wspaniałej historii.

Od niedawna króluje moda na swobodę i eksperymenty. Przygotowując posiłek w domu, nie musimy już wczytywać się w encyklopedię win, a możemy zdać się na własny instynkt i upodobania smakowe. Czy tak powinno być? Oczywiście! Wino i jedzenie stało się czymś więcej, niż tylko konsumpcyjnym wymogiem. Te dwie rzeczy, czy to osobno, czy w parze powinny dawać nam przede wszystkim przyjemność.

Warto jednak nie spłycać tematu i otwierać się na poznawanie sposobów łączenia wina z potrawami – szukać nowych doznań i pobudzać naszą wyobraźnie. Jedzenie nie tylko podkreśla smak wina, ale również pozwala uwolnić w nim wszystkie aromaty i walory.

Komponowanie wina z określonymi potrawami może sprawiać wiele problemów, dlatego postaramy się wyjaśnić, jak robić to najlepiej. Jeszcze nie tak dawno temu wystarczyło kierować się dwoma zasadami. Jedna z nich mówiła o tym, aby opierać się na przeciwieństwie smaku (zasada kontrastu), natomiast druga sugerowała, aby danie i alkohol uzupełniały się wzajemnie (zasada podobieństwa).

Doradcy sklepu Winezja.pl proponują znacznie ciekawsze rozwiązanie: wybierać wino z tego samego regionu, z którego pochodzi dana potrawa – dzięki temu, z pewnością uzyskamy udane połączenie.

Łączenie potraw z butelką regionalnego wina (polecane szczepy)

REGION

REGIONALNE POTRAWY

POLECANE SZCZEPY

VENETO

Ryby, owoce morza, dziczyzna, szynka wędzona.

Corvina, Glera, Pinot Grigio, Garganega

(Region Prosecco I Amarone)

TRYDENT

Wpływ kuchni austriackiej, gnocchi, carpaccio.

Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot,

PIEMONT

Trufle, dziki drób, gorgonzola, dania z ryżem (risotto z grzybami, dynią).

Barolo, Barbera, Nebbiolo, Cortese di Gavi

TOSKANIA

Warzywa pachnące: pomidory, karczochy, czosnek; zioła, oliwa z oliwek, peccorino, cantucci.

Sangiovese, Chianti, Cabernet Sauvignon, Trebbiano

UMBRIA

Danie odpowiednie do pory roku: wiosna, lato – warzywa, jesień, zima – dziczyzna i czarne trufle, policzki wieprzowe, podroby.

Orvietto, Gamay, Malvasia, Chardonnay, Grechetto, Sangiovese

ABRUZJA

Makarony na różne sposoby z sosem warzywnym lub mięsnym. Tradycyjne wędliny, mięsa owcy, jagnięcina oraz kozy.

Montepulciano d'Abruzzo, Trebbiano

SYCYLIA

Ryby I owoce morza, tuńczyk, drób (przede wszystkim indyk).

Nero d’Avola, Grillo, Pinot Grigio

EMILIA-ROMANIA

Tortellini, ser Parmigiano Reggiano, szynki dojrzewające, w tym słynne Prosciutto di Parma, ostry parmezan, ocet balsamiczny.

Bonarda, Malvasia

Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych, rybach i owocach morza. Na północy spożywa się znacznie większe ilości sera mascarpone, świeżych makaronów, risotto, masła i śmietany. Na południu popularna jest mozzarella, oliwa z oliwek oraz pomidory. Taka kuchnia zdecydowanie potrzebuje towarzystwa butelki dobrego wina.

Polecane wina

Owoce morza w lekkich maślanych sosach doskonale komponują się z kieliszkiem białego Masi Masianco Venezie, które powstaje w oparciu o dwie odmiany Pinot Grigio i Venduzzo. W nosie wyczuwalne słodkie owoce cytrusowe, a w ustach świeżość z dobrze zbalansowaną kwasowością. Do ryb grillowanych w ziołach wybornie pasuje Kaltern Sauvignon Blanc – świeże, lekkie, rześkie wino urzekające aromatem kwiatów czarnego bzu, liści porzeczki, zielonego agrestu, czy brzoskwini. Idealnie wkomponuje się w letnie spotkania, nie tylko jako dodatek do dań rybnych, ale także do koziego sera.

Dziczyzna z owocowym sosem doskonale współgrać będzie z kieliszkiem słynnej barbery np. Mauro Molino Barbere. Do sztandarowej potrawy, czyli spaghetti bolognese idealne będzie wytrawne, czerwone Tollo Valle D'Oro Montepulciano – mocno ekstraktywne i skoncentrowane, równocześnie dobrze zrównoważone i eleganckie.

Pieczone warzywa (cukinia, bakłażan, papryka) z ziołami i oliwą wystarczą, aby delektować się arcydziełem z toskańskiej winnicy Antinorich – Villa Antinori Toscana I.G.T. Bianco. W towarzystwie spaghetti carbonara z duża ilością czosnku sprawdzi się nieco cięższe Castellani Poggio Al Casone Chianti Superiore z aromatem wiśni, suszonych owoców i jeżyn. Na podniebieniu mocne z dobrą strukturą tanin, gdzie w tle pojawiają się dodatkowe akcenty przyprawy i kakao. Tortellini z warzywami w śmietanowym sosie, posypane parmezanem podajemy z przyjemnym, półwytrawnym Castelli Del Duca Obello Bianco Malvasia.

Podsumowując

Pomysłów na dania jest mnóstwo, dlatego zamiast opisywać każde z nich proponujemy poznać pewne zasady i kierować się właśnie nimi:

  1. Wybieraj wino z tego samego regionu, z którego pochodzi dana potrawa;
  2. Korzystaj z gotowych narzędzi dobierania wina do potrawy;
  3. Mocno aromatyczne potrawy łącz z winami o intensywnym smaku, aby jeszcze bardziej uwydatnić ich smak – wspomniana wcześniej zasada podobieństwa;
  4. Skup się na głównym składniku dania i na jego podstawie dobierajmy wino;
  5. Do dań lekkich serwuj wino białe, a do ciężkich – czerwone;
  6. Wina wytrawne i półwytrawne pasują do dania głównego i przystawek, natomiast do deserów polecamy słodkie i półsłodkie.
  7. Gdy kompletnie nie wiesz, jakie wino będzie pasować do obiadu – postaw na schłodzone prosecco.

Jak widzicie dobieranie wina do potraw wcale nie jest skomplikowane, tym bardziej, że do wielu dań możemy dobierać różne wina. Tak naprawdę chodzi przede wszystkim o to, aby zadowolone były nasze podniebienia. Pamiętajmy o tym :)

Booking.com