Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Pasty » Muszle ze szpinakiem i ricottą

Muszle ze szpinakiem i ricottą

Muszle ze szpinakiem i ricottą

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3/5 gwiazdek (1866 głosy)

Składniki:

  • 400g dużych muszli Conchiglioni ok 20 szt. (lumache rigate)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 300g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
  • 250g sera ricotta
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz
  • 400g pomidorów z puszki
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Smaczne muszle ze szpinakiem i serem ricotta to lekkie i aromatyczne danie. Ricotta jest włoskim kremowym serem wytwarzanm z mleka owczego, krowiego lub koziego. Stosowana zarówno do deserów, takich jak sernik i cannoli oraz do potraw pikantnch, w tym makaronów, pizzy czy ravioli. Jakość sera zależy od jakości mleka i jego świeżości.

  1. Gotujemy muszle al dente w osolonej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Świeży szpinak gotujemy a następnie dokładnie wyciskamy, mrożony lekko podsmażamy na patelni.
  3. Kiedy szpinak będzie zimny, umieszczamy go w mikserze i miksujemy razem z serkiem, z 3 łyżkami oliwy, gałką muszkatałową, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Pomidory oraz czosnek mieszamy z resztą oliwy i rozprowadzamy na dnie naczynia żaroodpornego.
  5. Muszle napełniamy mieszanką szpinakową i układamy je w sosie pomidorowym.
  6. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com