Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Pasty » Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3.1/5 gwiazdek (1355 głosy)

Składniki:

  • 1 cytryna
  • skórka z połówki cytryny
  • 1 litr bulionu
  • 400g obranych krewetek
  • 350g ryżu arborio lub carnaroli
  • 40g masła
  • 1/2 sklanki białego wina
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Szczególne miejsce w kuchni włoskiej zajmują dania z owocami morza - Włosi je uwielbiają. Risotto z krewetkami to bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Dobre jest ze świeżych krewetek, ale można także użyć mrożonych. Smak krewetek można wzbogacić kwaśną cytryną, co podbije smak risotto.

Przygotowanie:

  1. Krewetki świeże gotujemy w osolonej wodzie 3-4 min, odcedzamy i odstawiamy.
  2. Obieramy i drobno siekamy cebulę, szklimy ją w 20g masła ok 5 min. Dodajemy ryż i smażymy co chwilkę mieszając przez około minutę, aż cały ryż będzie lekko obsmażony.
  3. Dodajemy pół szklanki wina, a następnie dodajemy sok z cytryny, gotując aż wyparuje. Wówczas wlewamy pierwszą porcję bulionu (ok pół szklanki), gotując risotto na średnim ogniu dodając kolejne porcje bulionu, jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy w ten sposób ok 15 min, aż ryż będzie miękki, ale w środku al dente.
  4. Na kilka minut przed końcem gotowania ryżu, dodajemy skórkę z połowy cytryny, krewetki wcześniej ugotowane, bądź rozmrożone i przyprawiamy.
  5. Po ściągnięciu z ognia dodajemy resztę masła, dekorujemy szczypiorkiem.

W trakcie gotowania ryży można dopełnić smak risotta łyżką pasty pomidorowej.


Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com