Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Pasty » Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3/5 gwiazdek (1868 głosy)

Składniki:

  • 400 g Bucatini lub spaghetti
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 150 g boczku
  • 350 g dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona chilli
  • 80 g startego sera Pecorino Romano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Nazwa "Amatriciana" pochodzi najprawdopodobniej od małego miasta Amatrice, położonego w regionie Lazio, w prowincji Rieti. Początkowo mieszkańcy miasteczka określali swoje lokalne danie mianem "Matriciani", jednak ze względów językowych z czasem nazwa przekształciła się w Amatriciana. W przeszłości było to główne danie pasterzy, którzy do jego przygotowania używali spaghetti, boczku i sera. Całość nazywali "Gricia". Z czasem danie wzbogacono o pomidory (które początkowo były trudno dostępne) i wówczas nazwano go Spaghetti all'Amatriciana.

Od wielu lat w ostatni weekend sierpnia odbywa się Festiwal Spaghetti Amatriciana, który przyciąga wielu turystów.

  1. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy boczek się zarumieni, podlewamy go winem, dodajemy pokrojone czerwone chilli.
  2. Gdy wino odparuje przekładamy boczek do miseczki.
  3. Obrane i pokrojone pomidory smażymy na tej samej patelni przez około 10 min do uzyskania odpowiedniego stopnia zagęszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Przekładamy boczek do sosu.
  5. Gotujemy makaron Bucatini (makaron powinien być ugotowany al dente).
  6. Przekładamy ugotowane spaghetti na patelnię dodając powoli ser Pecorino i dokładnie mieszamy.
  7. Podajemy na gorąco posypane szczyptą sera, który daje delikatny, lekko pikantny smak.

W zależności od regionu Włoch istnieje wiele wersji Spaghetti all'Amatriciana. Do boczku można dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Zależy to od naszego osobistego smaku.


Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com