Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Pasty » Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3.1/5 gwiazdek (1845 głosy)

Składniki:

  • 4 żółtka jaj 1 całe jajko
  • 100 g sera pecorino romano
  • 150 g boczku
  • 320 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pieprz

Przygotowanie:

Pochodzenie przepisu na Spaghetti alla Carbonara nie jest do końca znane. Niektórzy przypisują Carbonara regionowi Umbria we Włoszech. Inni uważają, że twórcą tego dania jest wynalazca Ippolito Cavalcanti.

Inna legenda głosi, że Spaghetti alla Carbonara wymyślono podczas II wojny światowej dla amerykańskich żołnierzy. Wykorzystano wtedy duże ilości bekonu, sproszkowanych jaj oraz makaronu, które były częścią wojskowego jadłospisu, a do smaku doprawiano całe danie pieprzem i serem.

Pasta alla Carbonara jest jedną z popularniejszych włoskich receptur. Mimo, że prosta, to jednak bardzo dobra.

Do sosu Carbonara używany sera Pecorino. Jeśli nie mamy akurat Pecorino, można go zastąpić Parmezanem. Ważne jest też, by użyć świeżo zmielonego pieprzu.

  1. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, bez dodawania oleju aż tłuszcz stanie się przeźroczysty.
  2. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy ser Pecorino i pieprz do smaku. Składniki mieszamy.
  3. Gotujemy spaghetti w lekko osolonej wodzie, ponieważ boczek sam w sobie jest słony.

Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy go do naszego sosu z jajek i sera. Wszystko razem mieszamy. Spaghetti alla Carbonara można posypać Pecorino i zmielonym pieprzem.

Ważne jest, aby jajka nie miały styczności z ogniem ponieważ wówczas by się ścięły. Uzyskalibyśmy wtedy efekt zbliżony do omletu, zamiast pyszny sos Carbonara.


Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com