Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Sałaty » Jak przygotować szparagi?

Jak przygotować szparagi?

Jak przygotować szparagi?

Czas wykonania:

Ilość osób: 2 osób

Trudność:

Ocena:

3.2/5 gwiazdek (1714 głosy)

Składniki:

  • 500 gram szparagów
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szparagi są bardzo bogate w witaminy i minerały, a do tego zawierają niewiele kalorii. Można je stosować w wielu kombinacjach. Szparagi były już znane w starożytnym Egipcie, a według Rzymian dają nowe życie w ciele kobiety. Sezon zbiorów szparag zaczyna się w marcu i trwa do czerwca. We Włoszech szparagi uprawiane są przeważnie w Piemoncie, Ligurii, Wenecji Euganejskiej, Emilia-Romanii, Toskanii, Lacjum i Kampanii. Włosi szczycą się około 200 różnymi odmianami szparagów, najczęściej używają jednak czterech. Białe - delikatne w smaku, fioletowe - lekko gorzkie odpowiednie do zup i omletów, zielone - najbardziej znane oraz dzikie o najintensywniejszym smaku.

  1. Szparagi należy bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Umieszczamy je na ręczniku papierowym, osuszamy. Usuwamy zdrewniałe końcówki, aby sprzyjać jednolitemu gotowaniu czy grillowaniu. Ostrożnie obieramy warzywa pionowo z góry do dołu.
  2. Jeśli chcemy wykorzystać szparagi do makaronu lub ryżu można pokroić je na surowo, na małe kawałki, końcówki można pozostawić w całości lub przekroić na pół.
  3. Jeśli wolimy gotować szparagi w całości, wykorzystując jako dodatek do dań, należy związać szparagi sznurkiem, żeby podczas gotowania pozostały w pozycji pionowej.  umieszczamy je w koszyku (ale można też bez koszyka), który umieszczamy w garnku wypełnionym 2/3 wodą i doprowadzamy do wrzenia, można według gustu posolić.  Czubki szparag nie powinny być zanurzone w wodzie, są delikatne a zmiękną pod wpływem pary. Można też przykryć garnek pokrywką. Gotujemy ok 8-10 min, ale należy sprawdzić wcześniej widelcem, powinny być jędrne i chrupiące. Odcedzamy je i pozostawiamy chwilę do przestygnięcia.
  4. Szparagi pieczemy z oliwą z oliwek przez ok 10 min  w 200 st c. albo grillujemy z każdej strony przez ok 4-5 min.
  5. Jeśli chcemy szparagi zachować na dłużej, możemy po ugotowanie, bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem i ostudzić. Położyć szparagi na papierze do pieczenia, tak by się nie dotykały i zamrozić, następnie zamrożone można już razem włożyć do woreczka. W ten sposób można przechowywać je do 2 miesięcy.
  6. Ugotowane szparagi można przechowywać w lodówce w szklanym zamkniętym pojemniku lub przykrytym folią, tak utrzymają się 2 dni.
  7. Można przechowywać je świeże w lodówce przez 12 godz., zanurzając łodygi w zimnej wodzie, lub owinięte wilgotną szmatką, tak wytrzymają do 4 dni.
  8. Ponadto, można umyte i wysuszone warzywa umieścić w torbie do mrożenia i zamrozić do 2 mies.

Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com