Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Desery » Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3/5 gwiazdek (1839 głosy)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 białka jaj
  • 160 g cukru
  • 400 g biskopty
  • 500 g serka mascarpone
  • 25 cl kawy
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • płatki czekolady

Przygotowanie:

Tiramisu jest jednym z najbardziej lubianych deserów wśród Włochów. Być może z tego powodu każdy włoski region chce sobie przypisać pochodzenie tego przysmaku. Doprowadziło to do rywalizacji między Toskanią, Piemontem i Veneto.

Najprawdopodobniej tiramisu powstało w XVII wieku w toskańskiej Sienie. Zatrzymał się tam ówczesny książę Toskanii - Cosimo de Medici. Lokalni cukiernicy, by oddać hołd wielkiemu księciu, postanowili stworzyć deser, który odzwierciedlałby jego osobowość. Do przygotowania deseru użyto składników wysokiej jakości, ale przy tym prostych i smacznych. Tort tak posmakował księciu, że pozwolił go wpisać na listę deserów. Dzięki wielu spotkaniom z intelektualistami i artystami tiramisu rozprzestrzeniało się na resztę Włoch.

Legenda głosi również, że był to ulubiony deser bogatego mieszczaństwa. Uważano go w tych kręgach za afrodyzjak, stąd nazwa tiramisu.

Inna z wersji – mniej oficjalna – głosi, że tiramisu wymyślił cukiernik z Turynu na cześć Camillo Benso di Cavour, aby wspomóc go w trudnościach związanych ze Zjednoczeniem Włoch.

Z kolei w regionie Veneto za prawdziwą uważa się inną legendę mówiącą o początkach tiramisu. Według mieszkańców okolic Wenecji, tiramisu wynaleziono w restauracji "El Toula" w Treviso. Restauracja znajdowała się w pobliżu domu publicznego. Klienci agencji towarzyskiej wierzyli, że zjedzenie tiramisu w pobliskiej restauracji doda im energii i postawi na „na nogi” przed skorzystaniem z usług włoskich prostytutek.

Spór dotyczący powstania tiramisu toczy się we Włoszech od lat i prawdopodobnie nigdy nie zostanie rozstrzygnięty.

  1. Przygotowujemy kawę, wlewamy do miski aby lekko wystygła.
  2. Ubijamy żółtka z cukrem aż uzyskamy lekki krem, dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszając tak, by uzyskać kremową konsystencję.
  3. Ubijamy mikserem bądź ręcznie 2 białka na sztywno, następnie delikatnie wlewamy je do mascarpone i mieszamy łyżką, nie mikserem.
  4. Tramisu można przygotować w jednym pojemniku, lub w kilku mniejszych, na przykład w kieliszkach do Martini.
  5. Zanurzamy biszkopty w kawie, na nie więcej niż 1 sekundę i pokrywamy nimi dno pojemnika.
  6. Gdy ułożymy całą powierzchnię biszkoptami, przykrywamy je połową masy mascarpone i posypujemy kakao.
  7. Następnie układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów - jeśli najpierw układaliśmy biszkopty poziomo to teraz układamy je pionowo a następnie smarujemy pozostałą częścią masy.
  8. Po zakończeniu obficie posypujemy kakao i płatkami czekolady - odstawiamy do lodówki.

Aby podnieść smak naszemu tiramisu, można do kawy dodać trochę rumu lub sycylijskiego wina Marsala.


Re: Tiramisu
w składnikach nie wymieniono mascarpone ;)
Patrizia
#1
2013-05-21
12:19:47

Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com