Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Przepisy » Pasty » Tonnarelli z pesto z rukoli

Tonnarelli z pesto z rukoli

Tonnarelli z pesto z rukoli

Czas wykonania:

Ilość osób: 4 osób

Trudność:

Ocena:

3/5 gwiazdek (1141 głosy)

Składniki:

  • tonnarelli 500 gr
  • 100 g rukoli
  • 50 g orzeszków pini
  • 50 g startego Parmigiano Reggiano
  • 1 ząbek czosnki
  • 3/4 szklanka oliwy z oliwek
  • 50 g starteg sera pecorino
  • sól

Przygotowanie:

Tonnarelli podobny jest do makaronu spaghetti, z tym wyjątkiem że makaron ma kwadratowy przekrój 2-3 mm, ma cienkie i płaskie wstążki. Nazywany jest także spaghetti alla chitarra. Tonnarelli musi być ugotowany al dente, bardzo dobrze łączy sie z sosami.

  1. Myjemy rukole i osuszamy.
  2. W blenderze miksujemy rukolę, orzeszki piniowe, sery parmezan, pecorino, czosnek, szczypte soli i troche oliwy z oliwek. Mieszamy kilka sekund, dodając resztę oliwy aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku.
  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie al dente łączymy z pesto i podajemy gorący.

Jeśli nie zużyjemy całego pesto, możemy umieścić go na kilka dni w lodówce w szklanym naczyniu zalanym oliwą z oliwek.


Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com