Strona główna -> Lifestyle -> Kuchnia Włoska -> Włoska kawa – jak w domu przygotować kawę, która przypomni nam włoskie wakacje?

Włoska kawa – jak w domu przygotować kawę, która przypomni nam włoskie wakacje?

Autor: Łukasz Ropczyński
Opublikowano: Ostatnia aktualizacja: 4 komentarze 23,5 tysięcy wyświetleń
Włoska kawa - jak przygotować ją samemu w domu?

Picie kawy we Włoszech, to swego rodzaju rytuał. Nic więc dziwnego, że włoska kawa uznawana jest za najlepszą na świecie. Warto wiedzieć, że jeśli wstąpisz do włoskiego baru i zamówisz caffe, to otrzymasz wspaniałe klasyczne espresso, z delikatną pianką, ale bez mleka. A co w sytuacji, gdy masz ochotę na inną kawę? W nowym wpisie podpowiadam czym różnią się poszczególne rodzaje kaw we Włoszech oraz jak taką kawę przygotować samemu w domu. Wbrew pozorom dobry domowy ekspress pozwoli nam zdziałać cuda.

Włosi dzień rozpoczynają od powolnie pitego cappuccino. Piją go zazwyczaj jeszcze w domu. Silna dawka kawy z dużą ilością spienionego mleka. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego raczą się poranną kawą stosunkowo długo, nieśpiesznie wychodząc do pracy. W końcu życie składa się z drobnych przyjemności. Praca może zaczekać.

[better-ads type=’banner’ banner=’16779′ ]

Po południu Włosi wychodzą z biur i miejsc pracy na kawę. Wbrew temu, co uważa się za granicą, nie zamawiają oni espresso. Mówią po prostu caffe. Dla barmana oczywistym jest, że ma podać espresso. Włosi espresso piją zazwyczaj w biegu. Często nawet nie siadają, tylko wypijają dwa łyki kawy stojąc przy barze i przy okazji zamieniając kilka zdań z obsługą. Z reguły chodzą do barów dobrze im znanych, gdzie sami są znani. Obsługujący barman często bywa dobrym przyjacielem swoich klientów, zna ich problemy, a klienci dzielą się z nim swoimi radościami. Zdarzają się też bary, w których w ogóle nie ma stolików. Wychodzi się tam z założenia, że za kawę trzeba zapłacić, szybko ją wypić i iść dalej. Wbrew pozorom Włochom to nie przeszkadza. Nie przywiązują większego znaczenia do wyglądu baru, dekoracji wnętrza, czy liczby miejsc. Liczy się kawa.

W przeciwieństwie do zasad panujących w globalnym świecie, we Włoszech najpierw się płaci, a potem pije się kawę. W barach bywa duża rotacja, pośpiech i gwar. Zamawiając kawę trzeba od razu położyć pieniądze na barze. Obsługa niechętnie rozlicza się po wypiciu kawy.

Włoska kawa w domu

poza komputerem jest jeszcze drugie "serce" domowego biura ?
poza komputerem jest jeszcze drugie „serce” domowego biura ?

Większość kaw podawanych w barach bazuje na espresso przygotowanym w ekspresie ciśnieniowym kolbowym. Taki ekspres zazwyczaj posiada dyszę do spieniania mleka. Często tego typu ekspres ma także wbudowany młynek do mielenia ziaren kawy. Czasem są to trzy osobne urządzenia, tj. ekspres, spieniacz i młynek. Bardzo rzadko w barach czy hotelach spotyka się ekspres przelewowy.

W warunkach domowych godne uwagi są dwa rodzaje ekspresów:

  • ekspresy automatyczne
  • ekspresy kolbowe

Jakiej firmy ekspres do kawy wybrać?

Oczywiście włoskiej! A we Włoszech od ponad 100 lat prym wiedzie dobrze znana wszystkim marka De’Longhi. Ta rodzinna firma została założona we włoskim Treviso, nieopodal Wenecji. To właśnie tam wśród weneckiej arystokracji sprzedawane były pierwsze ekspresy z linii „Bar”. Wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie pozwalała na szybki rozwój firmy i wprowadzanie nowych produktów. Ekspresy De’Longhi poza jakością, cechowały się także wspaniałym włoskim designem. Obecnie De’Longhi działa w 140 krajach świata i jest najbardziej cenionym i największym producentem ekspresów.

Strona internetowa De’Longhi to istne kompendium wiedzy o kawach i ekspresach. Znajdziemy tam szczegółowe opisy i zdjęcia poszczególnych ekspresów, porady ekspertów, porady baristów i szczegółowe grafiki jak przygotować poszczególne rodzaje kaw. Jednak na początek najciekawszy jest wirtualny doradca De’Longhi. Na podstawie naszych preferencji podpowiada on, który ekspres do kawy wybrać.

Ekspresy automatyczne

Ekspres automatyczny De'Longhi
Ekspres automatyczny De’Longhi

Ekspresy automatyczne – ostatnio bardzo modne, ale przede wszystkim są to najbardziej zaawansowane technicznie ekspresy. De’Longhi oferuje teraz ekspresy, które pozwalają zaparzyć poszczególne rodzaje kaw za jednym kliknięciem. Ekspresy automatyczne mają duże, kolorowe wyświetlacze, same mielą kawę i często też same spieniają mleko. Z uwagi na swój design bywają główną ozdobą kuchni. Ekspresy automatyczne pozwalają też na zaprogramowanie kilku ustawień ulubionych kaw. Niektóre modele można sterować za pomocą smartfona.

Ekspresy kolbowe

Ekspres kolbowy De'Longhi
Ekspres kolbowy De’Longhi

Ekspresy kolbowe – to klasyczne ekspresy. Są znacznie tańsze, ale zaparzenie kawy wymaga odrobinę więcej pracy. Ekspresem kolbowym powinny zainteresować się osoby, które czerpią przyjemność z codziennego rytuału parzenia kawy lub mają ograniczony budżet. Ekspres kolbowy także pozwoli na przyrządzenie każdego rodzaju kawy, ale wymaga nieco więcej wiedzy od domowego baristy. Ekspresy kolbowe są najczęściej używane we włoskich barach. Samemu można zmielić kawę (lub kupić już zmieloną), nasypać odpowiednią ilość kawy do kolby, a później ugnieść. W tym wypadku sami decydujemy jaka ilość wody przeleci przez sitko z kawą. Sami też możemy spienić mleko na specjalnej dyszy. Przygotowanie kawy w ten sposób wygląda bardzo profesjonalnie.

Trzy różne ekspresy od De’Longhi

De’Longhi Eco 311.W

De'Longhi Eco 311.W
De’Longhi Eco 311.W

Tego ekspresu używam na co dzień w swojej kuchni. Zachwycił mnie jego wygląd przypominający lata pięćdziesiąte XX wieku, chociaż jeszcze ważniejsza była sama marka. Wybrałem biały kolor, ale są też inne. Co ważne, obudowa ekspresu wykonana jest z metalu. U góry znajduje się podgrzewacz filiżanek. To klasyczny ekspres kolbowy. Sam mielę kawę w osobnym młynku, a następnie nakładam do kolby. Można przygotować dwa espresso lub cappuccino jednocześnie. Obok jest szeroki spieniacz, który łatwo się czyści. Urządzenie wydaje się być niezawodne. Mam go już trzy lata i ani razu mnie nie zawiódł. Świetnie pasuje do stylu naszej kuchni.

Cena: około 550 zł. Wszystkie ekspresy kolbowe możesz znaleźć na stronie De’Longhi.

PrimaDonna Class ECAM 550.55.SB

PrimaDonna Class ECAM 550.55.SB
PrimaDonna Class ECAM 550.55.SB

To w pełni automatyczny ekspres, który znajduje się w naszym domowym biurze. O tym jak pracujemy, o kulisach powstawania Kierunku Włochy i o naszym domowym biurze więcej pisałem tutaj.

Ten model przygotuje automatycznie 12 rodzajów kaw: espresso, kawa czarna, doppio+, kawa long, cappuccino, cappuccino+, cappuccinomix, latte macchiato, caffelatte, espresso macchiato, flat white i americano. Posiada też pojemnik na mleko i automatyczną dyszę spieniającą (można też spieniać mleko ręcznie). Dzięki systemowi LatteCrema ekspres sam spienia mleko, wykorzystując przy tym taką ilość mleka jaka jest potrzebna. Ekspres ma wbudowany stalowy młynek do mielenia kawy z 13-stopniową regulacją. Na 3,5 calowym, kolorowym wyświetlaczu TFT możemy ustawiać niektóre parametry i śledzić proces przygotowywania kawy.

Cena: około 3500 zł. Warto zobaczyć także inne ekspresy automatyczne na stronie De’Longhi.

De’Longhi PrimaDonna Elite Experience 650.85.MS

De'Longhi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85.MS
De’Longhi PrimaDonna Elite Experience ECAM 650.85.MS

Moje wielkie marzenie! Chyba najdoskonalszy ekspres jaki kiedykolwiek stworzono. Ten nowy model De’Longhi został tak zaprojektowany, aby spełnić wszystkie oczekiwania kawowych koneserów. Za jednym kliknięciem możemy przygotować 14 rodzajów kaw: od esencjonalnego espresso po szeroki wachlarz kaw z mlekiem. Ekspres automatycznie przygotuje także gorącą czekoladę, a ponadto herbatę (białą, zieloną, oolong, czarną). Dzięki funkcji MixCarafe w czasie upałów można przygotować kawę mrożoną. Producent chwali się, że w tym modelu zastosował dwa termobloki oraz optymalne ciśnienie, ale i tak największe wrażenie robi 4,3 calowy, kolorowy wyświetlacz.

Cena: około 6999 zł. Opis modelu tutaj.

Włoska kawa – rodzaje

Caffe (w Polsce znane jako espresso)

Kawa espresso, włoska kawa

To około 25 ml kawy, podawanej w niewielkiej, białej lub szklanej filiżance. Zazwyczaj filiżanka napełniona jest kawą do połowy. U góry znajduje się pianka, zwana crema, która powstaje w procesie parzenia. W niektórych barach do espresso podaje się szklankę wody. Woda służy do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem kawy, jeśli chcemy delektować się jej aromatem, lub po wypiciu kawy, jeśli nie lubimy pozostającego w ustach mocnego posmaku.

Caffe Macchiato

Caffe Macchiato

Jest to espresso z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłego, spienionego mleka. Zazwyczaj jednak mleko dodaje się w takiej samej ilości, w jakiej jest kawa. Przy klasycznej filiżance do espresso, Caffe Macchiato zajmuje całą filiżankę. Cena wynosi tyle samo, co za zwykłą kawę i jest to z reguły 1 euro. W miejscowościach turystycznych ta włoska kawa kosztuje nawet 3 euro. W większości barów kawa tańsza jest przy barze, a droższa gdy chcemy usiąść przy stoliku.

Caffe Cappuccino

Caffe Cappuccino

To espresso z dużą ilością spienionego mleka. Zazwyczaj proporcje to 25 ml espresso i około 125 ml spienionego, ciepłego mleka. Mleko powinno być tak spienione, aby nie miało szklistych pęcherzyków powietrza na samej górze. Cappuccino czasem jest posypane czekoladą. Zazwyczaj jest nieco droższe od zwykłe kawy (1,20 – 1,40 euro). Włosi piją go wyłącznie rano. Po południu dysze spieniające mleko w barach są już wypolerowane.

Caffe Latte

Caffe Latte

To kawa podawana w wąskiej i wysokiej szklance. Caffellatte to mieszanka chudego mleka i niewielkiej ilości kawy. Ostatnio w Europie i Stanach Zjednoczonych coraz popularniejsze są wersje Caffe Latte z mlekiem sojowym lub inne wariacje. Jednak we Włoszech wciąż króluje klasyczna wersja i poza amerykańskimi sieciówkami na próżno szukać innej latte.

Caffe Latte Macchiato

Caffe Latte Macchiato

Słynna włoska kawa podobna do Caffe Latte. Tutaj przeważa spienione mleko, a kawa jest tylko dodatkiem. Kawę przygotowuje się w ten sposób, że espresso wlewa się do spienionego mleka, a nie odwrotnie. Z reguły kawę nalewa się po ściance szklanki, robiąc to bardzo powoli. Wówczas osiągnięty zostanie trzykolorowy efekt oddzielenia kawy od mleka.

Caffe Frappe

Caffe Frappe

Kawa idealna na gorące dni, jako czwarta lub piąta kawa w ciągu dnia. Robi się ją na bazie espresso, wody i spienionego mleka. Czasem dodaje się także gałkę lodów śmietankowych albo kostki lodu. Caffe Frappe podawana jest w wysokich i wąskich szklankach ze słomką.

Caffe Coretto

Caffe Coretto

To tradycyjne espresso z dodatkiem alkoholu. Najczęściej do kawy dolewa się grappy, brandy, rzadziej jest to amaretto.

Caffe Lungo

Caffe Lungo

Caffe Lungo tzw. kawa przedłużana. Przez tę samą ilość kawy, co do zwykłego espresso przelewa się przez ekspres więcej wody. Włosi pogardliwie określają ją mianem „kawy niemieckiej”, ponieważ w barach najczęściej wybierają ją niemieccy turyści.

Caffe Mokka

Caffe Mokka

Caffe Mokka to klasyczne espresso z dodatkiem syropu czekoladowego i uprzednio podgrzanego mleka. Na górze dodaje się bitą śmietanę (nie należy mylić ze spienionym mlekiem, którego w tej kawie nie ma).

Filiżanka włoskiego espresso to ok. 100 miligramów kofeiny. Przeciętny Włoch wypija cztery kawy dziennie. Włoscy lekarze twierdzą, że to maksymalna dopuszczalna ilość jaką można wypić w ciągu dnia, aby nie szkodzić zdrowiu. Włosi uważają, że regularne picie kawy pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji, poprawnego krążenia, dobrej pracy serca i pracy mózgu. Dla Włochów poza tym, jak kawa zostanie przygotowane, ważne jest też naczynie, w której zostanie podana. Filiżanki do espresso zazwyczaj są grube, białe i podawane wraz ze spodkiem i łyżeczką.

Jeśli rozważacie zakup ekspresu, zobaczcie na ten internetowy poradnik jak wybrać ekspres do kawy do domu na stronach Dziennika Zachodniego.

Co nie wypada?

We Włoszech bardzo ważne są zasady i tradycja. W przypadku barów, restauracji i szeroko rozumianej kuchni te zasady są szczególnie ważne. Jeśli we włoskim barze w godzinach popołudniowych będziesz chciał zamówić cappuccino to możesz być pewny, że przyprawisz baristę o ból głowy. W godzinach popołudniowych dysze do spieniania mleka są już starannie wypolerowane. Ktoś kto wtedy zamawia cappuccino albo jest niespełna rozumu albo jest turystą 🙂

niecodzienny, "turystyczny" zestaw we włoskim barze, cappuccino oraz bittercampari i barowe przekąski (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
niecodzienny, „turystyczny” zestaw we włoskim barze, cappuccino oraz bittercampari i barowe przekąski (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Godzina 17:00 to świetna pora aby napić się zwykłego espresso albo jakiegoś przysmaku związanego z kawą – coś w rodzaju Caffe Frappe. Włosi późnym popołudniem piją w barach bittercamparicamparisoda albo prosecco. Do takiego zamówienia w dobrym barze gratis dostaniemy jakąś przekąskę. Mogą to być chipsy, orzeszki albo kanapka. Włoska kawa (zazwyczaj espresso) często serwowana jest też po kolacji.

Przeczytaj także

Zostaw komentarz

4 komentarze

Adam 24 maja 2020 - 13:26

ja z perspektywy czasu cieszę się, że kupiłem ekspres ciśnieniowy Delonghi, a nie kapsułkowy, bo bym chyba zbankrutował na kapsułkach przy częstotliwości picia kawy przeze mnie.. a tak o ile sam ekspres wychodzi za 1700 zł średnio, o tyle użytkowanie znacznie taniej

Odpowiedz
hanna 24 maja 2020 - 00:00

Dzięki za fajny poradnik, można się z niego dowiedzieć wielu rzeczy na temat kawy, ekspresów do kawy, jak i jej rodzajów. W domu mam włoski ekspres Delonghi i najbardziej lubię robić z niego kawę mrożoną. Tu jest fajny poradnik https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/jak-zrobic-kawe-mrozona-i-frappe z którego się dowiedziałam, jak robić pyszną kawę mrożoną, która smakuje jak z restauracji i wszystkim smakuje!

Odpowiedz
MeMe 22 marca 2020 - 15:03

A co z kawiarkami typu Bialetti

Odpowiedz
Łukasz Ropczyński 23 marca 2020 - 15:18

Też taką mamy. Póki co schowana w szafce na wypadek, gdyby ekspres się zepsuł. Ale kawiarkę zawsze bierzemy ze sobą na wakacje. Nie zawsze jest w kempingach czy apartamentach.

Odpowiedz