Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Włoska kawa - sklepy, rodzaje kaw

autor: Łukasz Ropczyński

włoska kawa
Cappuccino podane w barze "Caffe Vergnano 1882" w Ventimiglii, Włochy (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Picie kawy we Włoszech jest swoistym rytuałem. Nic więc dziwnego, że Włosi słynną z najlepszej kawy na świecie. Warto wiedzieć, że jeśli wstąpimy do włoskiego baru i zamówimy "caffe", to otrzymamy wspaniałe klasyczne espresso, z delikatną pianką, ale bez mleka. A co w sytuacji, gdy mamy ochotę na inną kawę? To juz nie jest takie proste. W klasycznych - często rodzinnych - barach trafić można na kawowych tradycjonalistów. Na próżno szukać tam mrożonego frappuccino, czy innych wynalazków amerykańskiej popcultury, ale za to w mgnieniu oka otrzymamy jedną z tradycyjnych włoskich kaw!

Włosi dzień rozpoczynają od powolnie pitego cappuccino. Piją go zazwyczaj jeszcze w domu. Silna dawka kawy z dużą ilością spienionego mleka. Włosi raczą się poranną kawą stosunkowo długo, nieśpiesznie wychodząc do pracy. W końcu życie składa się z drobnych przyjemności. Praca może zaczekać.

Po południu Włosi wychodzą z biur i miejsc pracy na kawę. Wbrew temu, co uważa się za granicą, nie zamawiają oni espresso. Mówią po prostu caffe. Dla barmana oczywistym jest, że ma podać espresso. Włosi espresso piją zazwyczaj w biegu. Często nawet nie siadają, tylko wypijają dwa łyki kawy stojąc przy barze i przy okazji zamieniając kilka zdań z obsługą. Zreguły chodzą do barów dobrze im znanych, gdzie sami są znani. Obsługujący barman często bywa dobrym przyjacielem swoich klientów, zna ich problemy, a klienci dzielą się z nim swoimi radościami. Zdarzają się też bary, w których w ogóle nie ma stolików. Wychodzi się tam z założenia, że za kawę trzeba zapłacić, szybko ją wypić i iść dalej. Wbrew pozorom Włochom to nie przeszkadza. Nie przywiązują większego znaczenia do wyglądu baru, dekoracji wnętrza, czy liczby miejsc. Liczy się kawa.

Kawa we Włoszech
przepięknie położony bar we Florencji, Włochy (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

W przeciwieństwie do zasad panujących w globalnym świecie, we Włoszech najpierw się płaci, a potem pije się kawę. W barach bywa duża rotacja, pośpiech i gwar. Zamawiając kawę trzeba od razu położyć pieniądze na barze. Obsługa niechętnie rozlicza się po wypiciu kawy.

Większość kaw podawanych w barach bazuje na espresso przygotowanym w ekspresie ciśnieniowym. Taki ekspres zazwyczaj posiada dyszę do spieniania mleka. Rzadziej spotyka się ekspres przelewowy.

Caffe (w Polsce znane jako espresso) – to około 25 ml kawy, podawanej w niewielkiej, białej filiżance. Zazwyczaj filiżanka napełniona jest kawą do połowy. U góry znajduje się pianka, zwana crema, która powstaje w procesie parzenia. W niektórych barach do espresso podaje się szklankę wody. Woda służy do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem kawy, jeśli chcemy delektować się jej aromatem, lub po wypiciu kawy, jeśli nie lubimy pozostającego w ustach mocnego posmaku.

Caffe Macchiato – jest to kawa (taka jak espresso) z dodatkiem niewielkiej ilości ciepłego, spienionego mleka. Zazwyczaj jednak mleko dodaje się w takiej samej ilości, w jakiej jest kawa. Przy klasycznej filiżance do espresso, Caffe Macchiato zajmuje całą filiżankę. Cena wynosi tyle samo, co za zwykłą kawę i jest to z reguły 1 euro. W miejscowościach turystycznych bywa nawet 3 euro.

caffe cappuccino
Cappuccino posypane czekoladą w barze "Caffe Vergnano 1882" we włoskiej Ventimiglii (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Caffe Cappuccino – to espresso z dużą ilością spienionego mleka. Zazwyczaj proporcje to 25 ml espresso i około 125 ml spienionego, ciepłego mleka. Mleko powinno być tak spienione, aby nie miało szklistych pęcherzyków powietrza na samej górze. Cappuccino czasem jest posypane czekoladą. Zazwyczaj jest nieco droższe od zwykłe kawy (1,20 - 1,40 euro).

Caffe Latte - to kawa podawana w wąskiej i wysokiej szklance, która ma trzy warstwy. U dołu znajduje się ciepłe mleko, podgrzane wcześniej na parze. Po środku wyraźnie oddziela się espresso, a na górze jest pianka ze spienionego mleka.

Caffe Latte Macchiato - kawa podobna do Caffe Latte. Tutaj przeważa spienione mleko, a kawa jest tylko dodatkiem. Kawę przygotowuje się w ten sposób, że espresso wlewa się do spienionego mleka, a nie odwrotnie. Z reguły kawę nalewa się po ściance szklanki, robiąc to bardzo powoli. Wówczas osiągnięty zostanie trzykolorowy efekt oddzielenia kawy od mleka.

Caffe Frappe - idealna na gorące dni, jako czwarta lub piąta kawa w ciągu dnia. Robi się ją na bazie espresso, wody i spienionego mleka. Czasem dodaje się także gałkę lodów śmietankowych. Podawana w wysokich i wąskich szklankach ze słomką.

Caffe Mokka - to klasyczne espresso z dodatkiem syropu czekoladowego i uprzednio podgrzanego mleka. Na górze dodaje się bitą śmietanę (nie należy mylić ze spienionym mlekiem, którego w tej kawie nie ma).

Coretto
Caffe Coretto z dodatkiem Grappy w barze Caffè Nanni w Piombino (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Caffe Coretto - to tradycyjne espresso z dodatkiem alkoholu. Najczęściej do kawy dolewa się grappy, brandy, rzadziej jest to amaretto.

Caffe Doppio - to podwójne espresso, dwa razy bardziej intensywne od tradycyjnego, podawane w nieco większej filiżance.

Caffe Lungo - tzw. kawa przedłużana. Przez tę samą ilość kawy, co do zwykłego espresso przelewa się przez ekspres więcej wody. Włosi pogardliwie określają ją mianem "kawy niemieckiej", ponieważ w barach najczęściej wybierają ją niemieccy turyści.

Americano - tę kawę Włosi piją rzadko. Jest to espresso z dodatkiem gorącej wody. Przypomina to kawę podawaną w sieciowych zagranicznych kawiarniach.

Filiżanka włoskiego espresso to ok. 80 miligramów kofeiny. Przeciętny Włoch wypija cztery kawy dziennie. Włoscy lekarze twierdzą, że to maksymalna dopuszczalna ilość jaką można wypić w ciągu dnia, aby nie szkodzić zdrowiu. Włosi uważają, że regularne picie kawy pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji, poprawnego krążenia, dobrej pracy serca i pracy mózgu. Dla Włochów poza tym, jak kawa zostanie przygotowane, ważne jest też naczynie, w której zostanie podana. Filiżanki do espresso zazwyczaj są grube, białe i podawane wraz ze spodkiem i łyżeczką.

Co nie wypada?

campari w barze
Cappuccino oraz Camparibitter wraz z przekąskami podane w barze "Caffe Vergnano 1882" w Ventimiglii, Włochy (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

We Włoszech bardzo ważne są zasady i tradycja. W przypadku barów, restauracji i szeroko rozumianej kuchni te zasady są szczególnie ważne. Jeśli we włoskim barze w godzinach popołudniowych będziemy chcieli zamówić cappuccino to możemy być pewni, że przyprawimy baristę o ból głowy. W godzinach popołudniowych dysze do spieniania mleka są już starannie wypolerowane. Ktoś kto wtedy zamawia cappuccino albo jest niespełna rozumu albo jest turystą :)

campari w barze
Cappuccino oraz Camparibitter wraz z kanapką w barze "Caffe Vergnano 1882" w Ventimiglii, Włochy (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Godzina 17:00 to świetna pora aby napić się zwykłego espresso albo jakiegoś przysmaku związanego z kawą – coś w rodzaju Caffe Frappe. Włosi późnym popołudniem piją w barach bittercampari, camparisoda albo prosecco. Do takiego zamówienia w dobrym barze gratis dostaniemy jakąś przekąskę. Mogą to być chipsy, orzeszki albo kanapka.

W Polsce włoską kawę coraz częściej można kupić w dużych supermarketach. Mniej popularne kawy najłatwiej kupić w sklepach internetowych z kawą.

reklama

Booking.com
Re: Włoska kawa - sklepy, rodzaje kaw
brakuje jeszcze lungo
pyza
#2
2015-04-09
21:26:39
dobry tekst ale...
Nie podano tak naprawdę różnicy caffe latte i caffe latte macchiato
turysta
#1
2014-09-28
16:38:56

Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com