Dodaj do ulubionych nasz włoski profil na Facebooku!

Przekazujemy tam informacje z Włoch, piszemy o nowościach na stronie,
publikujemy ekskluzywne zdjęcia z Włoch, porady pratyczne i mapki!
Wspominamy o promocjach, pięknych miejscach i aktualnych wydarzeniach.
Pierwszy kompleksowy portal dla turystów i osób zafascynowanych Włochami
Zima, Włochy Narty, Włochy Alpy, Włochy Dolomity, Włochy
Booking.com

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

  • Rzym
  • Wenecja
  • Mediolan
  • Florencja

Włoskie alkohole i włoskie drinki

autor: Łukasz Ropczyński

Campari Bitter
Campari Bitter podany w barze w liguryjskiej Ventimiglii, Włochy (fot. Ł. Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Włoska kuchnia to nie tylko wspaniałe, świeże potrawy, wyśmienite desery i kawa parzona na setki sposobów. Włosi na całym świecie słyną także ze swoich alkoholi i drinków, które nierzadko wyrażają styl włoskiego życia. Popijany popołudniu Aperol, wizyta w barze na kieliszek Prosecco, czy szalona impreza z pięknymi włoszkami popijającymi Martini – to obrazki jakie kojarzymy z włoskich wakacji, filmów i książek. Co tak naprawdę piją Włosi? Z czego są najbardziej dumni? I co z tych rzeczy można kupić w Polsce, a na co należy jechać do Włoch? Zapraszamy do naszego nowego działu o włoskich alkoholach.

Poniżej w subiektywny sposób przedstawimy najsłynniejsze włoskie alkohole i drinki. Nie  będziemy sugerować się ani mocą poszczególnych alkoholi, ani chronologią lat, w których powstawały. Zaczniemy od tych, które naszym zdaniem mają dla Włochów największe znaczenie. Będziemy pisać o drinkach, które na dobre zakorzeniły się we włoskim stylu życia, we włoskiej kulturze, filmie, czy literaturze. Co ważne większość z prezentowanych alkoholi od jakiegoś czasu można kupić już w Polsce, a ceny są tylko nieznacznie wyższe niż we Włoszech. Poniższy tekst absolutnie nie ma charakteru reklamowego. Nie pojawią się więc adresy sklepów, czy dane polskich importerów.

  • Włoskie wino – nieodłącznym elementem włoskiej kuchni jest włoskie wino. Słynne i doceniane na całym świecie. Nic więc dziwnego, że Włosi regularnie przeganiają sąsiednią Francję i są największym na świecie producentem i eksporterem wina. Włosi produkują wino od 3000 lat. Przez ten czas dorobili się – jak na Włochów przystało – skomplikowanych przepisów klasyfikujących wina oraz różnych szczepów i różnych odmian winorośli uprawianych praktycznie we wszystkich włoskich regionach. Tematyka włoskich win jest ta obszerna, że poświęciliśmy jej osobny dział: włoskie wina.

  • Campari – najsłynniejszy i najmodniejszy włoski likier o mocno czerwonym kolorze, określany także jako bitter, o zawartości alkoholu ok. 25 proc. Receptura Campari została opracowywana przez 5 lat począwszy od 1862 r. przez Gaspara Campari, właściciela firmy. Podobno do dziś Campari wytwarzane jest według tej samej receptury, która jest ściśle strzeżoną tajemnicą. Skład Campari to prawdopodobnie około sześćdziesięciu różnych składników, w tym gorzkie zioła, kora, przyprawy i skórki z owoców. Powszechnie wiadomo, że w składzie tego alkoholu jest chinina, żeń-szeń, rabarbar i skórka pomarańczy. Obecnie pełną recepturę zna tylko właściciel firmy Luca Garavoglia. Częściowo recepturę znają także jego najbliżsi współpracownicy, ale nikt z nich nie wie, jaki jest cały skład. Campari często podaje się z wodą, z wodą sodową lub sokiem pomarańczowym. Obowiązkowym dodatkiem są kostki lodu i plasterek pomarańczy.

  • Aperol – to tzw. Aperitif, czyli alkohol podawany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Aperol ma jasno czerwony (niektórzy twierdzą, że pomarańczowy) kolor i zawartość alkoholu na poziomie 11 proc. W smaku Aperolu wyczuwana jest goryczka, w składzie są pomarańcze, rabarbar i wyciąg z ziół. Aperol został wynaleziony w 1919 r. przez Włocha o nazwisku Giuseppe Barbieri. Obecnie marka należy do koncernu Campari Group.

  • Spritz – to tak naprawdę Aperol Spritz, czyli najpopularniejszy drink we włoskich barach. Są wakacyjne kurorty (jak na przykład Grado) gdzie wieczorem na praktycznie wszystkich barowych i restauracyjnych stolikach widać kieliszki z  charakterystycznym pomarańczowym napojem alkoholowym. Aperol Spritz przyrządza się według receptury: 3 części Prosecco D.O.C., 2 części Aperolu i 1 część wody sodowej. Do tego dodaje się kostki lodu, plasterek pomarańczy i słomkę. Jest to prawdopodobnie najbardziej popularny aperitif we Włoszech, a jego picie jest swego rodzaju rytuałem.

  • Martini – włoskie wino aromatyzowane klasyfikowane jako wermut. Na etapie produkcji dodaje się do niego zioła i przyprawy korzenne. W ofercie Martini są aż 4 rodzaje tego alkoholu: Martini Rosso (czerwone), Martini Rosato (różowe), Martini Bianco (białe) i Martini Extra Dry. Ten ostatni koktajl został stworzony w 1900 r. Najstarsze jest Martini Rosso, ponieważ pochodzi z 1860 r. Swoją popularność budowało więc w czasie, gdy jednoczyły się Włochy. Martini Bianco do sprzedaży wprowadzono w 1910 r. Na bazie Martini można tworzyć różnego rodzaju drinki lub pić je samo. Jeśli chodzi o drinki to popularne jest zmieszanie Martini z Prosecco, lodem i skórką z pomarańczy. Inny drink, rekomendowany na butelce, chociaż rzadko zamawiany w barach to zmieszanie na pół Martini z Campari. Uzyskuje się wówczas pomarańczowy drink, stosunkowo mocny i intensywny. Łatwo można go przyrządzić samemu w domu.

  • Grappa – to najsłynniejszy trunek z długiej listy mocnych włoskich alkoholi. Grappę otrzymuje się poprzez destylację wytłoczyn, pestek i gałązek z winogron pozostałych po produkcji wina. Początkowo (bardzo dawno temu) robiono Grappę, aby nie tracić niczego z pozostałości po produkcji wina. Niedługo później doceniono właściwości smakowe Grappy. Grappa szczególnie ceniona jest na północy Włoch, chociaż pije się ją w całym kraju. Grappę produkuje się z pojedynczego szczepu winogron, jednak na przestrzeni wieków powstało wiele odmian tego alkoholu. Najpopularniejsze to: giovane (młoda), bianca (mocna, wytrawna, butelkowana zaraz po fermentacji), invecchiata (sezonowana w drewnianych beczkach przez około 1,5 roku, może mieć różne odcienie), stravecchia lub po prostu riserva (czyli sezonowana przez ponad 1,5 roku). Ciekawą odmianą jest też Grappa Aromatizzata, czyli z dodatkiem ziół i aromatycznych owoców. We włoskich barach można zamówić tzw. caffe coretto (tłumacząc na język polski byłaby to „kawa poprawna”), czyli tradycyjne espresso z solidnym kieliszkiem włoskiej Grappy. Ciekawostką jest fakt, że moc Grappy na sklepowej półce może się wahać pomiędzy 38 proc., a nawet 60 proc. Najczęściej jednak znajdziemy 40 proc. odmiany tego alkoholu.

  • Amaretto – to popularny włoski likier o słodkim smaku z delikatną nutą goryczki. Kolor Amaretto bywa określany brązowym lub czerwono bursztynowym. Amaretto może mieć od kilkunastu do około 30 proc. alkoholu. Można je pić samo ale jest też dodatkiem do kaw, deserów, czy drinków. Niektóre odmiany Amaretto produkuje się z dodatkiem migdałów pestek moreli lub brzoskwiń. Czasem dodawany jest aromat waniliowy.

  • Limoncello – to słodki, włoski likier o smaku cytrynowym i charakterystycznej żółtej barwie. Likier najbardziej popularny jest w Kampanii, na południu Włoch, ale kupić go można bez problemu w całych Włoszech. Limoncello przyrządza się poprzez wrzucenie do spirytusu pociętych skórek z cytryn. Po jakimś czasie skórki zrobią się białe, a alkohol przybierze żółty kolor. Po kilku dniach dodaje się rozpuszczony w wodzie cukier. Po odcedzeniu od skórek cytrynowych i miesiącu leżakowania Limoncello gotowe jest do wpicia. Mieszkańcy południa Włoch twierdzą, że do prawidłowego przyrządzenia likieru potrzebne są cytryny rosnące w Sorrento.
Booking.com
Re: Włoskie alkohole i włoskie drinki
A gdzie wspaniałe Bombardino? :)
Mariano
#1
2015-06-17
12:45:20

Napisz komentarz do artykułu

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Pola wymagane *
Booking.com