Let’s travel together.

Kuchnia Włoska: smaki regionów

Wielowiekowa tradycyjna kulinarna, kultura gotowania oraz położenie geograficzne, które sprzyja rolnictwu, sprawiły, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni współczesnego świata. Kuchnię włoską cechuje dbałość o wysoką jakość używanych składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań.

 

Dania kuchni włoskiej są lekkostrawne i przyrządzone z naturalnych składników, a to z kolei sprawia, że tutejsza kuchnia należy do jednej z najbardziej zdrowych w świecie. Nic więc dziwnego, że Włosi pod względem długości życia znajdują się na drugim miejscu w Europie.

 

Jest jeszcze coś, co szczególnie wyróżnia kuchnię włoską – to podział w kulinarnych przysmakach pomiędzy poszczególnymi regionami Włoch. Praktycznie każdy z dwudziestu włoskich regionów szczyci się indywidualną tradycją w gotowaniu. Poszczególne regiony z niektórych dań słyną na całym świecie, a przepisy przez wieki były udoskonalane i modyfikowane. Wśród Włochów pojęcie turystyki rozumiane jest nie tylko jako zwiedzanie nowych miejsc, zabytków, czy muzeów. Turystyka dla Włocha to także odwiedzanie lokalnych tawern i restauracji, próbowanie wykwintnych, a przy tym często niedrogich dań, które można zamówić tylko w wybranych regionach. Są też dania, które w poszczególnych regionach smakują zupełnie inaczej. Przykładem są tu owoce morza, ryby, czy też Pesto, które w Ligurii jest zupełnie inne niż w Kalabrii czy Sycylii.

 

Prawdopodobnie najbardziej znanym włoskim daniem jest wywodząca się z Neapolu pizza. Pizza mimo tego, że jest daniem włoskim, to światową sławę zyskała dopiero wtedy, gdy – za sprawą włoskich imigrantów – pojawiła się w Ameryce. Jednak smak amerykańskiej pizzy dalece odbiega od neapolitańskiego oryginału. Robiona nieco niedbale pizza Margherita z nierównomiernie rozrzuconymi pomidorami i prawdziwym serem Mozzarella oraz kilkoma przyprawami jest jednym z najznakomitszych i najprostszy dań w światowej kuchni. Taką pizzę można zjeść w praktycznie każdej włoskiej restauracji.

 

Bolonia słynie ze spaghetti bolognese. Słynny włoski makaron w postaci długich, cienkich nitek z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Jednak różnego rodzaju pasty to nie tylko domena Bolonii. Wyjątkowe spaghetti podawane jest także ze szpinakiem, różnego rodzaju serami, grzybami, owocami morza, mięsem, pomidorami, bakłażanami, Pesto i na setki innych sposobów. Warunkiem udanej pasty jest makaron ugotowany al dente, oliva extra vergine i wysokiej jakości świeże składniki.

 

Innym słynnym włoskim daniem jest lasagne. W ten sposób nazywana jest nie tylko sama potrawa, ale także płaty makaronu, dostępne w sklepach. Lasagne po bolońsku to płaty makaronu przekładane mielonym mięsem z sosem pomidorowym i z zapiekanym serem Mozzarella. Jest także wegeteriańska odmiana lasagne.

 

Region Emilia-Romania znany jest z przepysznych tortellini. To niewielkie pierożki nadziewane mięsem lub serem na bazie parmezanu. Parmezan to także światowej klasy przysmak, który produkowany jest głównie w regionie Emilia-Romania. Także w Emilia-Romania, jak i w sąsiednim Veneto popularne są ryby i owoce morza wyławiane w Adriatyku. Popularnością cieszy się również dziczyzna i włoskie wędliny: mortadela i szynka parmeńska. W okolicach Wenecji i Triestu należy koniecznie spróbować zupy rybnej (Zuppa di Pesce) przyrządzanej z różnych ryb łowionych w okolicach laguny weneckiej. Restauracje podają także spaghetti z małżami. Jako przystawkę można zjeść półmisek z różnego rodzaju owocami morza polanymi oliwą i sokiem z cytryny.

 

Wykorzystywana do wielu potraw i sałat Mozzarella wytwarzana jest w Kampanii, na południu Włoch. Według oryginalnej włoskiej receptury do przygotowania Mozzarelli niezbędne jest mleko z czarnych bawolic. W innych krajach nieoryginalną Mozzarellę produkuje się z mleka krowiego, a włoscy rolnicy walczą w instytucjach Unii Europejskiej o to, aby takiego sera nie nazywać Mozzarellą.

 

Do najbardziej znanych włoskich serów należy też Gorgonzola. Jest to miękki, dojrzewający ser pleśniowy, który pochodzi z Lombardii na północy Włoch. Do pomieszczeń, w których dojrzewa Gorgonzola wprowadza się pleśń, aby nadać serowi charakterystyczny smak. Zazwyczaj Gorgonzola podawana jest na desce z innymi serami pleśniowymi jako przekąska. Podaje się do niej wino lub winogrona w celu uwydatnienia walorów smakowych.

 

Południe Włoch słynie ze znakomitej oliwy extra vergine. Podobnie jak w pozostałych nadmorskich regionach także tutaj cenione są ryby i owoce morza oraz szczególnie sardynki, często podawane z różnego rodzaju sosami. Na uwagę zasługują tutejsze pomidory – nasycone słońcem mają jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Z dań mięsnych ceniona jest soczysta baranina z rozmarynem i tymiankiem.

 

W Trydencie położonym w Alpach widać duży wpływ kultury austriackiej. Na stołach i w restauracjach królują tu gnocchi. Popularne jest również Carpaccio – cieniutkie plastry surowej wołowiny z oliwą, rucolą, oliwkami i startym parmezanem. W Trydencie przyrządza się też sałaty z mięsem wołowym i serem.

 

Okolice Lombardii słyną z Risotto alla milanese – danie z ryżu, szafranu i z parmezanem. Jednym z słynniejszych dań jest kotlet po mediolańsku oraz jagnięcina w winie i sosie pomidorowym. W tutejszej kuchni widać duże wpływy pobliskiej Francji.

 

W górzystym Piemoncie największym przysmakiem są trufle i dzikie ptactwo. Lokalną potrawą jest bażant faszerowany truflami. Pobliska Liguria słynie z sosu Pesto robionego w moździerzu z liści bazylii, orzechów piniowych, oliwy, przypraw i parmezanu. Daniem wywodzącym się z Ligurii są pierożki nadziewane szpinakiem, a następnie polane sosem czosnkowo, serowo – orzechowym.

 

Bez względu na region we włoskiej kuchni widoczne jest umiłowanie do warzyw i owoców, które na Półwyspie Apenińskim smakują szczególnie dobrze. Używa się dużo pomidorów, szparagi, cebuli i czosnku. Popularny jest także bakłażan, ruccola i oliwki. Dla uwydatnienia smaku stosuje się oregano i świeżą bazylię. Jednak podstawą większości dań jest oliwa extra vergine, z której produkcji słynie głównie południe Włoch.

 

Włochy słyną także ze znakomitych deserów. W Toskanii serwuje się lokalny przysmak – tiramisu. Przygotowuje się go na bazie sera Mascarpone, biszkoptów, kawy i Amaretto. Czasem używane są też truskawki. Z kolei na północy Włoch przysmakiem jest panna cotta. Jest to delikatny krem z mleka i jaj, ozdobiony świeżymi owocami lub konfiturami. W regionie Emilia-Romania słynnym deserem jest torta di limone – zrobiony ze śmietany i cytryny. Całe Włochy słyną z przepysznych i jedynych w swoim rodzaju lodów włoskich, do których dodawane są świeże owoce, bakalie, orzechy i wysokiej jakości gorzka czekolada.

 

Dopełnieniem kuchni włoskiej są najznakomitsze w świecie wina. Tysiące winnic, których receptury doskonalone były na przestrzeni wieków są dumom narodową Włoch. Z win słynie Toskania, Umbria, Veneto, Abruzja, Lombardia, Piemont, Marche, Kampania, Kalabria, czy Sycylia.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy