Kierunek Włochy - najpopularniejszy blog o Włoszech w Polsce
Kierunek Włochy - najpopularniejszy blog o Włoszech w Polsce

Kuchnia włoska w towarzystwie wina

0 1 220

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych, cenionych i lubianych na świecie. Jej niezwykłość polega przede wszystkim na różnorodności. Każdy region Włoch słynie z unikalnych przekąsek i zwyczajów z nimi związanych.

Włoskie wino
Doradzamy jakie wino wybrać do poszczególnych potraw

Czas to pieniądz? Nie we Włoszech!

Ciężko znaleźć osobę, która nie znałaby takich potraw jak pizza czy spaghetti. Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia włoska to tradycja regionu, warunki klimatyczne i lokalne produkty. To przede wszystkim owoce morza, włoskie sery, makarony, warzywa, sosy, mięsa i zioła, z których tworzone są smaki tego kraju. Tej kuchni nie byłoby również bez wina, które nie jest jedynie dodatkiem, ale często stanowi nieodłączny element każdego dania. Przecież włoskie wina to 20% światowej produkcji – są synonimem najwyższej jakości i wspaniałej historii.

 

Od niedawna króluje moda na swobodę i eksperymenty. Przygotowując posiłek w domu, nie musimy już wczytywać się w encyklopedię win, a możemy zdać się na własny instynkt i upodobania smakowe. Czy tak powinno być? Oczywiście! Włoskie wino i jedzenie stało się czymś więcej, niż tylko konsumpcyjnym wymogiem. Te dwie rzeczy, czy to osobno, czy w parze powinny dawać nam przede wszystkim przyjemność.

 

Warto jednak nie spłycać tematu i otwierać się na poznawanie sposobów łączenia wina z potrawami ? szukać nowych doznań i pobudzać naszą wyobraźnie. Jedzenie nie tylko podkreśla smak wina, ale również pozwala uwolnić w nim wszystkie aromaty i walory.

 

Komponowanie wina z określonymi potrawami może sprawiać wiele problemów, dlatego postaramy się wyjaśnić, jak robić to najlepiej. Jeszcze nie tak dawno temu wystarczyło kierować się dwoma zasadami. Jedna z nich mówiła o tym, aby opierać się na przeciwieństwie smaku (zasada kontrastu), natomiast druga sugerowała, aby danie i alkohol uzupełniały się wzajemnie (zasada podobieństwa).

 

Doradcy sklepu Winezja.pl proponują znacznie ciekawsze rozwiązanie: wybiera się wino z tego samego regionu, z którego pochodzi dana potrawa ? dzięki temu, z pewnością uzyskamy udane połączenie.

Włoskie wino

Łączenie potraw z butelką regionalnego wina

REGION 

REGIONALNE POTRAWY

 

POLECANE SZCZEPY

VENETO Ryby, owoce morza, dziczyzna, szynka wędzona. Corvina, Glera, Pinot Grigio, Garganega

(Region Prosecco I Amarone)

TRYDENT Wpływ kuchni austriackiej, gnocchi, carpaccio. Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot,
PIEMONT Trufle, dziki drób, gorgonzola, dania z ryżem (risotto z grzybami, dynią). Barolo, Barbera, Nebbiolo, Cortese di Gavi
TOSKANIA Warzywa pachnące: pomidory, karczochy, czosnek; zioła, oliwa z oliwek, peccorino, cantucci. Sangiovese, Chianti, Cabernet Sauvignon, Trebbiano
UMBRIA Danie odpowiednie do pory roku: wiosna, lato ? warzywa, jesień, zima ? dziczyzna i czarne trufle, policzki wieprzowe, podroby. Orvietto, Gamay, Malvasia, Chardonnay, Grechetto, Sangiovese
ABRUZJA Makarony na różne sposoby z sosem warzywnym lub mięsnym. Tradycyjne wędliny, mięsa owcy, jagnięcina oraz kozy. Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano
SYCYLIA Ryby I owoce morza, tuńczyk, drób (przede wszystkim indyk). Nero d?Avola, Grillo, Pinot Grigio
EMILIA-ROMANIA Tortellini, ser Parmigiano Reggiano, szynki dojrzewające, w tym słynne Prosciutto di Parma, ostry parmezan, ocet balsamiczny. Bonarda, Malvasia

Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Na północy spożywa się znacznie większe ilości sera mascarpone, świeżych makaronów, risotto, masła i śmietany. Na południu popularna jest mozzarella, oliwa z oliwek oraz pomidory. Taka kuchnia zdecydowanie potrzebuje towarzystwa butelki dobrego wina.

Polecane włoskie wino

Owoce morza w lekkich maślanych sosach doskonale komponują się z kieliszkiem białego Masi Masianco Venezie, które powstaje w oparciu o dwie odmiany Pinot Grigio i Venduzzo. W nosie wyczuwalne słodkie owoce cytrusowe, a w ustach świeżość z dobrze zbalansowaną kwasowością. Do ryb grillowanych w ziołach wybornie pasuje Kaltern Sauvignon Blanc ? świeże, lekkie, rześkie wino urzekające aromatem kwiatów czarnego bzu, liści porzeczki, zielonego agrestu, czy brzoskwini. Idealnie wkomponuje się w letnie spotkania, nie tylko jako dodatek do dań rybnych, ale także do koziego sera.

 

Dziczyzna z owocowym sosem doskonale współgrać będzie z kieliszkiem słynnej barbery np. Mauro Molino Barbere. Do sztandarowej potrawy, czyli spaghetti bolognese idealne będzie wytrawne, czerwone Tollo Valle D’Oro Montepulciano ? mocno ekstraktywne i skoncentrowane, równocześnie dobrze zrównoważone i eleganckie.

 

Pieczone warzywa (cukinia, bakłażan, papryka) z ziołami i oliwą wystarczą, aby delektować się arcydziełem z toskańskiej winnicy Antinorich ? Villa Antinori Toscana I.G.T. Bianco. W towarzystwie spaghetti carbonara z duża ilością czosnku sprawdzi się nieco cięższe Castellani Poggio Al Casone Chianti Superiore z aromatem wiśni, suszonych owoców i jeżyn. Na podniebieniu mocne z dobrą strukturą tanin, gdzie w tle pojawiają się dodatkowe akcenty przyprawy i kakao. Tortellini z warzywami w śmietanowym sosie, posypane parmezanem podajemy z przyjemnym, półwytrawnym Castelli Del Duca Obello Bianco Malvasia.

Podsumowując

Pomysłów na dania jest mnóstwo, dlatego zamiast opisywać każde z nich proponujemy poznać pewne zasady i kierować się właśnie nimi:

1. Wybieraj włoskie wino z tego samego regionu, z którego pochodzi dana potrawa;
2. Korzystaj z gotowych narzędzi dobierania wina do potrawy;
3. Mocno aromatyczne potrawy łącz z winami o intensywnym smaku, aby jeszcze bardziej uwydatnić ich smak ? wspomniana wcześniej zasada podobieństwa;
4. Skup się na głównym składniku dania i na jego podstawie dobierajmy wino;
5. Do dań lekkich serwuj wino białe, a do ciężkich ? czerwone;
6. Wina wytrawne i półwytrawne pasują do dania głównego i przystawek, natomiast do deserów polecamy słodkie i półsłodkie.
7. Gdy kompletnie nie wiesz, jakie wino będzie pasować do obiadu ? postaw na schłodzone prosecco.

Jak widzicie dobieranie wina do potraw wcale nie jest skomplikowane, tym bardziej, że do wielu dań możemy dobierać różne wina. Tak naprawdę chodzi przede wszystkim o to, aby zadowolone były nasze podniebienia. Pamiętajmy o tym 🙂

Booking.com

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przez dalsze aktywne korzystanie z Bloga bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Autora Bloga i Zaufanych Partnerów oraz wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym. Informacje na temat Administratora Danych Osobowych, swoich praw oraz danych jakie zbiera Blog znajdziesz w "Polityce Prywatności". AkceptujęPolityka prywatności i RODO

Polityka prywatności i RODO