Booking.com
Partnerzy

Sonda

Sprawdzamy co myślą nasi czytelnicy

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

Wyniki

Loading ... Loading ...
Booking.com

Wino w kuchni włoskiej

Kuchnia włoska w towarzystwie wina

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych, cenionych i lubianych na świecie. Jej niezwykłość polega przede wszystkim na różnorodności. Każdy region Włoch słynie z unikalnych przekąsek i zwyczajów z nimi związanych.

Włoskie wino
Doradzamy jakie wino wybrać do poszczególnych potraw

Czas to pieniądz? Nie we Włoszech!

Ciężko znaleźć osobę, która nie znałaby takich potraw jak pizza czy spaghetti. Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia włoska to tradycja regionu, warunki klimatyczne i lokalne produkty. To przede wszystkim owoce morza, włoskie sery, makarony, warzywa, sosy, mięsa i zioła, z których tworzone są smaki tego kraju. Tej kuchni nie byłoby również bez wina, które nie jest jedynie dodatkiem, ale często stanowi nieodłączny element każdego dania. Przecież włoskie wina to 20% światowej produkcji – są synonimem najwyższej jakości i wspaniałej historii.

 

Od niedawna króluje moda na swobodę i eksperymenty. Przygotowując posiłek w domu, nie musimy już wczytywać się w encyklopedię win, a możemy zdać się na własny instynkt i upodobania smakowe. Czy tak powinno być? Oczywiście! Włoskie wino i jedzenie stało się czymś więcej, niż tylko konsumpcyjnym wymogiem. Te dwie rzeczy, czy to osobno, czy w parze powinny dawać nam przede wszystkim przyjemność.

 

Warto jednak nie spłycać tematu i otwierać się na poznawanie sposobów łączenia wina z potrawami – szukać nowych doznań i pobudzać naszą wyobraźnie. Jedzenie nie tylko podkreśla smak wina, ale również pozwala uwolnić w nim wszystkie aromaty i walory.

 

Komponowanie wina z określonymi potrawami może sprawiać wiele problemów, dlatego postaramy się wyjaśnić, jak robić to najlepiej. Jeszcze nie tak dawno temu wystarczyło kierować się dwoma zasadami. Jedna z nich mówiła o tym, aby opierać się na przeciwieństwie smaku (zasada kontrastu), natomiast druga sugerowała, aby danie i alkohol uzupełniały się wzajemnie (zasada podobieństwa).

 

Doradcy sklepu Winezja.pl proponują znacznie ciekawsze rozwiązanie: wybiera się wino z tego samego regionu, z którego pochodzi dana potrawa – dzięki temu, z pewnością uzyskamy udane połączenie.

Włoskie wino

Łączenie potraw z butelką regionalnego wina

REGION

 

REGIONALNE POTRAWY

 

POLECANE SZCZEPY

VENETO

 

Ryby, owoce morza, dziczyzna, szynka wędzona.

 

Corvina, Glera, Pinot Grigio, Garganega

(Region Prosecco I Amarone)

TRYDENT

 

Wpływ kuchni austriackiej, gnocchi, carpaccio.

 

Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot,

PIEMONT

 

Trufle, dziki drób, gorgonzola, dania z ryżem (risotto z grzybami, dynią).

 

Barolo, Barbera, Nebbiolo, Cortese di Gavi

TOSKANIA

 

Warzywa pachnące: pomidory, karczochy, czosnek; zioła, oliwa z oliwek, peccorino, cantucci.

 

Sangiovese, Chianti, Cabernet Sauvignon, Trebbiano

UMBRIA

 

Danie odpowiednie do pory roku: wiosna, lato – warzywa, jesień, zima – dziczyzna i czarne trufle, policzki wieprzowe, podroby.

 

Orvietto, Gamay, Malvasia, Chardonnay, Grechetto, Sangiovese

ABRUZJA

 

Makarony na różne sposoby z sosem warzywnym lub mięsnym. Tradycyjne wędliny, mięsa owcy, jagnięcina oraz kozy.

 

Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano

SYCYLIA

 

Ryby I owoce morza, tuńczyk, drób (przede wszystkim indyk).

 

Nero d’Avola, Grillo, Pinot Grigio

EMILIA-ROMANIA

 

Tortellini, ser Parmigiano Reggiano, szynki dojrzewające, w tym słynne Prosciutto di Parma, ostry parmezan, ocet balsamiczny.

 

Bonarda, Malvasia

Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Na północy spożywa się znacznie większe ilości sera mascarpone, świeżych makaronów, risotto, masła i śmietany. Na południu popularna jest mozzarella, oliwa z oliwek oraz pomidory. Taka kuchnia zdecydowanie potrzebuje towarzystwa butelki dobrego wina.

Polecane włoskie wino

Owoce morza w lekkich maślanych sosach doskonale komponują się z kieliszkiem białego Masi Masianco Venezie, które powstaje w oparciu o dwie odmiany Pinot Grigio i Venduzzo. W nosie wyczuwalne słodkie owoce cytrusowe, a w ustach świeżość z dobrze zbalansowaną kwasowością. Do ryb grillowanych w ziołach wybornie pasuje Kaltern Sauvignon Blanc – świeże, lekkie, rześkie wino urzekające aromatem kwiatów czarnego bzu, liści porzeczki, zielonego agrestu, czy brzoskwini. Idealnie wkomponuje się w letnie spotkania, nie tylko jako dodatek do dań rybnych, ale także do koziego sera.

 

Dziczyzna z owocowym sosem doskonale współgrać będzie z kieliszkiem słynnej barbery np. Mauro Molino Barbere. Do sztandarowej potrawy, czyli spaghetti bolognese idealne będzie wytrawne, czerwone Tollo Valle D’Oro Montepulciano – mocno ekstraktywne i skoncentrowane, równocześnie dobrze zrównoważone i eleganckie.

 

Pieczone warzywa (cukinia, bakłażan, papryka) z ziołami i oliwą wystarczą, aby delektować się arcydziełem z toskańskiej winnicy Antinorich – Villa Antinori Toscana I.G.T. Bianco. W towarzystwie spaghetti carbonara z duża ilością czosnku sprawdzi się nieco cięższe Castellani Poggio Al Casone Chianti Superiore z aromatem wiśni, suszonych owoców i jeżyn. Na podniebieniu mocne z dobrą strukturą tanin, gdzie w tle pojawiają się dodatkowe akcenty przyprawy i kakao. Tortellini z warzywami w śmietanowym sosie, posypane parmezanem podajemy z przyjemnym, półwytrawnym Castelli Del Duca Obello Bianco Malvasia.

Podsumowując

Pomysłów na dania jest mnóstwo, dlatego zamiast opisywać każde z nich proponujemy poznać pewne zasady i kierować się właśnie nimi:


1. Wybieraj włoskie wino z tego samego regionu, z którego pochodzi dana potrawa;
2. Korzystaj z gotowych narzędzi dobierania wina do potrawy;
3. Mocno aromatyczne potrawy łącz z winami o intensywnym smaku, aby jeszcze bardziej uwydatnić ich smak – wspomniana wcześniej zasada podobieństwa;
4. Skup się na głównym składniku dania i na jego podstawie dobierajmy wino;
5. Do dań lekkich serwuj wino białe, a do ciężkich – czerwone;
6. Wina wytrawne i półwytrawne pasują do dania głównego i przystawek, natomiast do deserów polecamy słodkie i półsłodkie.
7. Gdy kompletnie nie wiesz, jakie wino będzie pasować do obiadu – postaw na schłodzone prosecco.

Jak widzicie dobieranie wina do potraw wcale nie jest skomplikowane, tym bardziej, że do wielu dań możemy dobierać różne wina. Tak naprawdę chodzi przede wszystkim o to, aby zadowolone były nasze podniebienia. Pamiętajmy o tym 🙂

Booking.com
Please wait...

To także może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Booking.com
Booking.com