Booking.com
Partnerzy

Sonda

Sprawdzamy co myślą nasi czytelnicy

Jakie włoskie miasto lubisz najbardziej?

Wyniki

Loading ... Loading ...
Booking.com

Pesto (Pesto alla genovese)

Czas wykonania: 30 min
Ilość osób: 2-4 osób

Składniki

  • dwie szklanki bazylii
  • pół szklanki startego parmezanu
  • pół szklanki oliwy extra virgin
  • pół szklanki startych orzechów
  • piniowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pesto to jeden z najznakomitszych sosów świata stworzony według starej włoskiej receptury: minimum wysiłku i maksimum smaku! Pesto we włoskich restauracjach jest najpopularniejsze jako sos do makaronu ale też używany jest jako dodatek do przystawek. Pesto można używać także do kanapek, jako farsz do mięs lub do risotto.

 

Powyższej listy składników nie należy traktować z iście aptekarską dokładnością. Z pesto warto eksperymentować, za każdym razem proporcje składników mogą być nieco inne. Jeśli nie mamy orzechów piniowych można użyć bardziej popularnych orzechów włoskich. Zamiast Parmezanu, można zastosować nieco ostrzejszy ser Pecorino albo Grana Padano. Włosi w Ligurii – skąd wywodzi się pesto – przygotowują je w drewnianym moździerzu. Można je jednak przygotować w robocie kuchennym.

 

  1. 1. W mikserze należy rozdrobnić orzeszki. Mają być malutkie, ale nie zamieńmy ich w pył. Następnie przesypujemy je do osobnego naczynia.
  2. 2. Do miksera wkładamy ząbki czosnku, posypujemy solą i pieprzem według uznania i rozdrabniamy.
  3. 3. Do rozdrobnionego czosnku wrzucamy bazylię i także ją rozdrabniamy, ale niezbyt mocno. Pesto nie powinno być idealnie gładkim sosem. Przyjemnie jest czuć poszczególne gródki.
  4. 4. Następnie dodajemy oliwę, włączamy na chwilę mikser i dodajemy orzeszki oraz starty ser, mieszając jeszcze wszystko przez chwilę aż uzyska jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy.

 

Jeśli chcemy zjeść pesto od razu z makaronem warto wybrać makaron typu penne, aby sos mógł wejść do środka makaronu. Po zagotowaniu makaronu al dente i odcedzeniu należy wrzucić go na patelnię z rozgrzaną oliwą extra virgin i podgrzanym sosem pesto. Całość wymieszać i przypiekać na patelni przez 2 minuty. Następnie nałożyć na talerze i posypać tartym Parmezanem. Można także udekorować listkami bazylii.

 

Zrobione w domu pesto można przechowywać w słoiczkach. Wystarczy zalać je u góry oliwą i schować w lodówce. W ten sposób nasze pesto nie powinno się popsuć nawet przez kilka miesięcy.

Please wait...

To także może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Booking.com
Booking.com