Mimo, że świat podbiły tak słynne dania kuchni włoskiej jak pizza, lasagne, ragù alla bolognese czy spaghetti al pomodoro, to rzeczywistość jest nieco bardziej skomplikowana. Kuchnia włoska to tak naprawdę kuchnia, na którą składają się dania poszczególnych włoskich regionów. W każdym z nich tradycje kulinarne są inne. Wpływ na to miała zamożność społeczeństwa, historia oraz …
Kuchnia Włoska
Gdzie zjeść w Wenecji i co zjeść w Wenecji? Nie daj się oszukać. Godne polecenia restauracje, bacari, bary i cukiernie
Każdego dnia do Wenecji przyjeżdża około 100 tys. turystów. Rocznie jest ich ponad 30 milionów. Większość z nich nie zna dobrze miasta. Wpadają w biegu na kilka godzin, chcąc w tym czasie jak najwięcej zobaczyć. Przemierzają więc główne turystyczne szlaki, robią pamiątkowe selfie z Mostu Rialto i na Placu św. Marka. Gdy na koniec chcą …
Ceny we Włoszech i 15 porad jak taniej zwiedzać Włochy
Jakie są ceny we Włoszech i czy jest drogo? Dlaczego jednym wydaje się, że wakacje kosztują majątek, a inni podróżują do Włoch co najmniej kilka razy w ciągu roku? Ile kosztują podstawowe produkty w supermarkecie? Jaka jest cena przejazdu autostradą, ile kosztuje paliwo, a ile parkingi? Jeśli planujesz pierwszy wyjazd do Włoch, z tego artykułu …
Włoskie alkohole i włoskie drinki – oryginalne przepisy z aperolem, prosecco i campari
Włoska kuchnia to nie tylko wspaniałe dania, wyśmienite desery i kawa parzona na setki sposobów. Włoskie alkohole i włoskie drinki to też duma Włochów, które nierzadko wyrażają styl włoskiego dolce vita. Popijany po południu Aperol, wizyta w barze na kieliszek Prosecco, czy szalona impreza z pięknymi włoszkami popijającymi Martini – to obrazki jakie kojarzymy z …
Co zjeść we Włoszech? 20 kultowych dań z różnych regionów Włoch. Przewodnik dla początkujących
Kuchnia włoska to nie tylko pizza, owoce morza i makarony w różnych odsłonach. Włosi mają swoje flagowe dania, z których są bardzo dumni i które podbiły świat, ale jednocześnie ich kuchnia cechuje się dużą różnorodnością regionalną. Zapraszamy Was do kulinarnego przewodnika po włoskich smakach. Opisujemy najlepsze, najbardziej popularne dania kuchni włoskiej, które królują na stołach …
„Farina. Kuchnia śródziemnomorska” – nowa książka Moniki Turasiewicz i Bartka Kieżuna
Kilka dni temu swoją premierę miała książka „Farina. Kuchnia śródziemnomorska”. Jest ona efektem wspólnej pracy Moniki Turasiewicz – która jest szefową kuchni w wyróżnianej przez Michelin włoskiej restauracji „Farina” w Krakowie – oraz Bartka Kieżuna, wielokrotnie nagradzanego autora i dziennikarza kulinarnego. To opowieść o kuchni śródziemnomorskiej, ale przede wszystkim 13 sezonowych propozycji menu, dzięki którym …
Gdzie zjeść w Bergamo? Co zjeść w Bergamo? Polecane restauracje, pizzerie i bary
Gdzie zjeść w Bergamo? Po kilku wizytach w samym Bergamo i co najmniej kilkunastu pobytach w Lombardii uznaliśmy, że czas wreszcie przygotować kulinarny przewodnik po mieście. Poniżej znajdziecie listę naszych ulubionych restauracji, pizzerii, barów, cukierni i pub’ów w Bergamo. W drugiej części artykułu piszemy o lokalnych przysmakach, których koniecznie musicie spróbować przylatując do Bergamo. W …
„Italia na talerzu”, czyli kulinarna encyklopedia. Jedyna książka o włoskiej kuchni jaką trzeba mieć w domu!
Już za kilka dni, 10 sierpnia, polską premierę będzie miała książka „Italia na talerzu”. To prawdziwa kulinarna encyklopedia, która z powodzeniem może zastąpić wszystkie inne pozycje o kuchni włoskiej, jakie macie w swoich domach! Nad „Italią na talerzu” pracował – tu zaskoczenie – francuski krytyk kulinarny, otoczony sztabem współpracowników, włoskich ekspertów, szefów kuchni, profesorów, grafików …
Co i gdzie zjeść w Rzymie? 15 adresów z wielu naszych ulubionych miejsc, które odwiedziliśmy z poleceń lokalsów i krytyków kulinarnych
W Rzymie łatwo trafić do kiepskiej i drogiej restauracji nastawionej wyłącznie na turystów, którzy zjedzą raz i nigdy więcej nie wrócą. Gdzie zjeść w Rzymie aby nie przepłacać, a jednocześnie cieszyć się autentyczną rzymską kuchnią i miłą atmosferą? O to często pytacie przed podróżą do stolicy Włoch. Zapraszamy Was do naszego autorskiego przewodnika po 15 …
„Historia makaronu w dziesięciu daniach”, która zmieni Twoje wyobrażenie o włoskiej kuchni
Podczas ostatniej wizyty w Rzymie czekaliśmy w 40-minutowej kolejce do trattorii „Da Enzo al 29”. To właśnie tam, w niepozornej knajpce na Zatybrzu podają – według wielu krytyków kulinarnych – najlepszą na Świecie carbonarę. Jej sekret miał tkwić w przestrzeganiu wiekowej tradycji kulinarnej i doborze tych samych składników, co dekady temu. Rzeczywiście – popisowe danie …
Włoski piknik w Polsce – przepis na udany, rodzinny dzień w atmosferze dolce vita
Włoskie podróże to nie zawsze duże odległości. Między jednym, a drugim wyjazdem do Italii zaopatrzyliśmy się we włoskie przysmaki i wybraliśmy się z dziećmi na włoski piknik w plenerze. Włosi w weekendy rodzinnie piknikują w parkach narodowych, w górach, a latem przede wszystkim na plażach. My wokół Rzeszowa mamy „Karpacki szlak wina” skupiający winnice z …
Co i gdzie zjeść w Dolomitach? Kuchnia Południowego Tyrolu – 13 świetnych restauracji sprawdzonych osobiście na sezon letni i zimowy!
Kuchnia Południowego Tyrolu łączy w sobie to co najlepszego z kuchni śródziemnomorskiej i kuchni alpejskiej. Ten autonomiczny region czerpie z tradycji kulinarnej Włoch i Austrii, a także z kultury Ladynów, którzy od wieków zamieszkują serce Dolomitów. Region ma swoje flagowe przysmaki, takie jak południowotyrolskie knedle, speck, pierożki schlutzkrapfen, dziczyznę i ryby z alpejskich strumyków. Popularnym …