Umbria nazywana jest „zielonymi płucami Włoch”. Region jest piękny i malowniczy, ale jeszcze wciąż nie tak modny jak sąsiednia Toskania. Moda na Umbrię zaczyna się dopiero tworzyć i z pewnością za kilkanaście lat będzie tu równie tłoczno, jak w Toskanii. W Umbrii panuje śródziemnomorski klimat, lato jest upalne, ale zielone wzgórza, liczne lasy, rzeki i wodospady dają przyjemne ochłodzenie. Na wzgórzach usytuowane są wspaniałe średniowieczne miasteczka. Te najbardziej znane, to Asyż, Orvieto i Perugia, ale równie wspaniałe są – typowo włoskie – Spoleto, Narni, Amelia czy Stroncone. Jest tu taniej niż w sąsiednich regionach, a w zaledwie godzinę pociągiem można dostać się do Rzymu. Ponadto Umbria słynie ze świetnej kuchni, z najlepszej we Włoszech oliwy z oliwek, z trufli, z pancetty i ze swojskiego wina. Więcej o tutejszej kuchni przeczytacie w mojej relacji z Terni. Jeśli miałbym wskazać mój ulubiony włoski region, to Umbria byłaby z pewnością w pierwszej trójce!
Jezioro Trazymeńskie czyli Lago Trasimeno – serce zielonej Umbrii. Jedyny taki przewodnik!
Jezioro Trazymeńskie – po włosku Lago Trasimeno – leży w zielonej Umbrii, tuż przy granicy z Toskanią i jest czwartym największym jeziorem we Włoszech. W przeszłości fascynowało malarzy i poetów, w tym Lorda Byrona. Dziś Jezioro Trazymeńskie jest lubianym przez Włochów miejscem na niespieszny wypoczynek. Wokół jeziora znajdują się średniowieczne miasteczka, promenady, trasy biegowe i …