Każdego dnia do Wenecji przyjeżdża około 100 tys. turystów. Rocznie jest ich ponad 30 milionów. Większość z nich nie zna dobrze miasta. Wpadają w biegu na kilka godzin, chcąc w tym czasie jak najwięcej zobaczyć. Przemierzają więc główne turystyczne szlaki, robią pamiątkowe selfie z Mostu Rialto i na Placu św. …
Lifestyle
Najpiękniejsze włoskie piosenki o miłości oraz hity wakacji!
W Polsce powszechnie znanych jest zaledwie kilkanaście starych włoskich przebojów, takich wykonawców jak Adriano Celentano, Toto Cutugno, Enrico Caruso, Drupi, czy pamiętnego duetu Al Bano & Romina Power. Jednak młode pokolenie Włochów zdążyło już o tych hitach dawno zapomnieć. Co roku we włoskim radiu, na włoskich festiwalach muzycznych, dyskotekach i …
Ceny we Włoszech i 15 porad jak taniej zwiedzać Włochy
Jakie są ceny we Włoszech i czy jest drogo? Dlaczego jednym wydaje się, że wakacje kosztują majątek, a inni podróżują do Włoch co najmniej kilka razy w ciągu roku? Ile kosztują podstawowe produkty w supermarkecie? Jaka jest cena przejazdu autostradą, ile kosztuje paliwo, a ile parkingi? Jeśli planujesz pierwszy wyjazd …
Włoskie alkohole i włoskie drinki – oryginalne przepisy z aperolem, prosecco i campari
Włoska kuchnia to nie tylko wspaniałe dania, wyśmienite desery i kawa parzona na setki sposobów. Włoskie alkohole i włoskie drinki to też duma Włochów, które nierzadko wyrażają styl włoskiego dolce vita. Popijany po południu Aperol, wizyta w barze na kieliszek Prosecco, czy szalona impreza z pięknymi włoszkami popijającymi Martini – …
Co zjeść we Włoszech? 20 kultowych dań z różnych regionów Włoch. Przewodnik dla początkujących
Kuchnia włoska to nie tylko pizza, owoce morza i makarony w różnych odsłonach. Włosi mają swoje flagowe dania, z których są bardzo dumni i które podbiły świat, ale jednocześnie ich kuchnia cechuje się dużą różnorodnością regionalną. Zapraszamy Was do kulinarnego przewodnika po włoskich smakach. Opisujemy najlepsze, najbardziej popularne dania kuchni …
„Farina. Kuchnia śródziemnomorska” – nowa książka Moniki Turasiewicz i Bartka Kieżuna
Kilka dni temu swoją premierę miała książka „Farina. Kuchnia śródziemnomorska”. Jest ona efektem wspólnej pracy Moniki Turasiewicz – która jest szefową kuchni w wyróżnianej przez Michelin włoskiej restauracji „Farina” w Krakowie – oraz Bartka Kieżuna, wielokrotnie nagradzanego autora i dziennikarza kulinarnego. To opowieść o kuchni śródziemnomorskiej, ale przede wszystkim 13 …
„Włosi” Johna Hoopera – ten bestseller wciągnie każdego miłośnika Włoch
Czy istnieje książka o Włochach, o kraju, ale przede wszystkim o społeczeństwie, która może zaskoczyć i bardzo zaciekawić kogoś, kto do Italii podróżuje od kilkunastu lat? Okazuje się, że tak. W trakcie naszego pobytu w Umbrii w kilka dni pochłonęliśmy książkę „Włosi” Johna Hoopera. Jest intrygująca, wciągająca, pełna faktów i …
Gdzie zjeść w Bergamo? Co zjeść w Bergamo? Polecane restauracje, pizzerie i bary
Gdzie zjeść w Bergamo? Po kilku wizytach w samym Bergamo i co najmniej kilkunastu pobytach w Lombardii uznaliśmy, że czas wreszcie przygotować kulinarny przewodnik po mieście. Poniżej znajdziecie listę naszych ulubionych restauracji, pizzerii, barów, cukierni i pub’ów w Bergamo. W drugiej części artykułu piszemy o lokalnych przysmakach, których koniecznie musicie …
„Italia na talerzu”, czyli kulinarna encyklopedia. Jedyna książka o włoskiej kuchni jaką trzeba mieć w domu!
Już za kilka dni, 10 sierpnia, polską premierę będzie miała książka „Italia na talerzu”. To prawdziwa kulinarna encyklopedia, która z powodzeniem może zastąpić wszystkie inne pozycje o kuchni włoskiej, jakie macie w swoich domach! Nad „Italią na talerzu” pracował – tu zaskoczenie – francuski krytyk kulinarny, otoczony sztabem współpracowników, włoskich …
„Dziennik Włoski. Apulia. Abruzja. Rzym” – Kierunek Włochy patronem medialnym nowej książki Grzegorza Musiała
Tuż przed wakacjami do księgarń trafiła nowa książka, która powinna zainteresować każdego miłośnika Italii – „Dziennik włoski. Apulia. Abruzja. Rzym”. To drugi tom zapisków z włoskiej podróży autorstwa Grzegorza Musiała. Pierwsza część w niebanalny sposób opowiadała o Sycylii. Wbrew temu, co mógłby sugerować tytuł, to nie jest reportaż z podróży …