Strona główna -> Lifestyle -> Kuchnia Włoska -> Najlepsze pomysły na kokosowe ciasta i desery

Najlepsze pomysły na kokosowe ciasta i desery

Autor: Łukasz Ropczyński
Opublikowano: Ostatnia aktualizacja: 0 komentarz 127 wyświetleń
Najlepsze pomysły na kokosowe ciasta i desery

Kokos to niezwykle wszechstronny składnik, który idealnie nadaje się do wypieków i deserów. Jego egzotyczny smak i delikatna konsystencja sprawiają, że jest chętnie wykorzystywany w kuchniach na całym świecie. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na desery i ciasta kokosowe, które z pewnością ożywią nasze menu.

Ciasto ananasowo-kokosowe

Ciasto ananasowo-kokosowe to klasyczne połączenie owoców tropikalnych w jednym deserze. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole, dzięki czemu doskonale nada się na różnego rodzaju uroczystości.

Zaczynamy od odsączenia ananasa z puszki i pokrojenia go w małą kostkę. Pozostałą zalewę zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy wymieszany proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, mlekiem i żółtkami. Całość gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Przelewamy do formy do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180°C. W misce ubijamy białka, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy i przekładamy do foremki, a następnie pieczemy przez około 15 minut. Na koniec ucieramy masło, dodajemy budyń i pokrojonego ananasa. Krem przekładamy na upieczony biszkopt, a na wierzch wykładamy bezę kokosową. Ciasto chłodzimy przez parę godzin w lodówce.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-ananasowo-kokosowe.

Gorąca czekolada kokosowa

Gorąca czekolada kokosowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnej gorącej czekolady, która z pewnością docenią wszyscy, którzy lubią smak kokosa. To prosty przepis, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Na początek podprażamy wiórki kokosowe na suchej patelni. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, a czekoladę gorzką siekamy na mniejsze kawałki. Brzegi szklanki smarujemy śmietanką i posypujemy wiórkami. W rondelku podgrzewamy mleko z dodatkiem mleczka kokosowego, dodajemy czekoladę do picia lub kakao i mieszamy. Napój przelewamy do szklanek. Na wierzch wykładamy ubitą śmietankę i posypujemy prażonymi wiórkami oraz posiekaną gorzką czekoladą.

Pralinki kokosowe

Kolejną propozycją są pralinki z dodatkiem kokosu, czyli pyszne kuleczki, które idealnie sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i powodzeniem można je serwować również jako słodki poczęstunek na specjalne okazje.

Wystarczy zmiksować ze sobą skondensowane mleko kokosowe, mleko w proszku oraz wiórki kokosowe. Całość dzielimy na pół i do jednej porcji dodajemy kakao. Tak przygotowane masy mieszamy, a następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtaczamy pralinki w wiórkach kokosowych i schładzamy w lodówce.

Ciasto z kremem kokosowym i dżemem

Dla fanów słodko-kwaśnych wypieków doskonałym wyborem będzie ciasto z kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym. Jest wyjątkowo orzeźwiające i świetnie sprawdzi się na letnie popołudnie, przyjęcia na świeżym powietrzu lub specjalne okazje.

Zaczynamy od podgrzania śmietanki z białą czekoladę. Po rozpuszczeniu studzimy i przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier, mascarpone oraz wiórki kokosowe i miksujemy. Ponownie chłodzimy w lodówce przez około godzinę. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt, a następnie przekrawamy go na dwie części. Na spód biszkoptu wykładamy dżem z czarnej porzeczki i krem kokosowy. Całość przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy kolejno dżemem i kremem kokosowym. Posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi i przekładamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny.

Kokosowe batony

Na koniec proponujemy batony kokosowe, które świetnie sprawdzą się jako przekąska po treningu, na drugie śniadanie lub w ciągu dnia. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż. To idealny wybór dla osób, które nie tolerują laktozy i cenią sobie domowe desery kokosowe.

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, a następnie przesypujemy do blendera i miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego, erytrytolu, masła kakaowego i szczypty soli. Całość blendujemy, aż zacznie się kleić. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce. Po stwardnieniu kroimy na podłużne kawałki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło kakaowe, a następnie dodajemy kakao, erytrytol i mieszamy. Polewamy batony i przekładamy do lodówki.

Szczegóły przepisu znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/kokosowe-batony.

Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z Grupą Maspex

Miło mi, że dotarłeś lub dotarłaś do końca tego przewodnika. Jeśli artykuł okazał się pomocny, zostaw proszę komentarz u dołu.

  • Masz pytania? Napisz komentarz poniżej. Otrzymam powiadomienie i odpowiem Ci zazwyczaj w ciągu jednego dnia. Wróć tu na drugi dzień i sprawdź moją odpowiedź (nie czekaj na mailowe powiadomienie o odpowiedzi).
  • Będzie nam miło, jeśli dołączysz do 56 000 osób, które obserwują nasze konto na instagramie.
  • Prowadzimy też największy w Polsce włoski profil bloga na Facebooku, który zgromadził 126 000 zaangażowanych obserwatorów.
  • Zapraszamy również na największą Facebookową Grupę miłośników Włoch, która liczy ponad 100 000 Członków. Tam porad udzielają także Czytelnicy!

Przeczytaj także

Zostaw komentarz