Na Kierunku Włochy często piszemy o tym, co obowiązkowo zobaczyć we włoskich miastach – zabytki, atrakcje i zachwycające punkty widokowe… A gdyby tak zwolnić, zrezygnować z wyścigu w stylu must see i zacząć odkrywać Włochy na nowo, tym razem w rytmie slow? Byłaby to podróż, w której zamiast gonitwy stawia się na poznanie kultury danego regionu, tradycji, kuchni i przede wszystkim ludzi. Uważne podróżowanie, podczas którego najważniejsze są doświadczenia to specjalność Slow Italia.


Idea slow turismu z roku na rok zyskuje na popularności. To inny, niebanalny sposób podróżowania, skoncentrowany na poznawaniu lokalnej kultury, natury, kuchni, mniej popularnych miejsc i przede wszystkim ludzi, którzy tworzą atmosferę danego kraju i nawiązaniu z nimi autentycznej relacji. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie – oraz z własną definicją doświadczeń – powstała Slow Italia.

Kto tworzy Slow Italia?
Slow Italia tworzy zespół młodych ludzi z prawdziwą pasją, włoskim temperamentem i energią.
Założycielką jest Justyna Smolarczyk. Jej domem przez pewien czas był Mediolan, w którym studiowała na Università degli Studi di Milano, pracując jako modelka dla znanych marek. Współtworzyła magazyn modowy i organizowała podróże premium na największe wydarzenia mody w Mediolanie.
W ekipie są także:
- Vincenzo Paparella, – przedstawiciel czwartego pokolenia włoskiej lodziarni, ekspert od sztuki renesansu i historii Apulii, który kolekcjonuje zabytkowe Vespy.
- Marika Paulina Nowakowska – socjolożka i ekspertka od zarządzania w turystyce, znawczyni Sycylii.
- Marta Zaremba – historyk i filolog włoski, związana z branżą turystyczną, na co dzień mieszka w Apulii.
Podróże doświadczeniowe – nowy trend w turystyce
Experience ponad wszystko! W jaki sposób opowiedzieć o czymś, co zostało już tyle rany sfotografowane i opisane? Mają na to pomysł.
Jak zwiedzić Włochy nieszablonowo ze Slow Italia?

Jako twórca i realizator niezapomnianych doświadczeń, Slow Italia swoją ofertę kieruje przede wszystkim do biur podróży, działów HR oraz agencji incentive, proponując wsparcie przy wyjazdach motywacyjnych i innych grupowych.


Programy wycieczek są elastyczne, szyte na miarę i zadowolą najbardziej wymagające osoby, które we Włoszech były już „wszędzie” i „wszystko” widziały. W podróży nie zabraknie emocji i niezwykłych przeżyć. W końcu czy będąc w Italii mieliście okazję przejechać się autem z epoki wśród wiekowych, oliwnych gajów? A może doświadczyliście, w jaki sposób zbierane są drogocenne trufle?
Lot balonem, przejażdżka jeepami czy degustacja wina?

Twórcy Slow Italia zachęcają do wychodzenia ze swojej strefy komfortu i robienia wspólnie rzeczy, na które sami byście się nie odważyli (lub nie spodziewali, że istnieją!). Organizują oryginalne wyprawy, z elementami ekstremalnymi jak przejażdżka jeepami, czy lot balonem, poprzez spokojną degustację najlepszej oliwy i wina w malowniczych, zielonych winnicach i gospodarstwach agroturystycznych.


W ofercie znajdują się zarówno uwielbiane przez turystów z Polski regiony: Toskania, Sycylia i Sardynia, jak i mniej popularne: Abruzja, Apulia, Veneto, Lombardia czy Kampania. Wyjazdy i doświadczenia organizowane przez Slow Italia możecie obejrzeć na ich instagramie, a pamiątką z podróży będą ich autorskie zdjęcia i filmy z drona.
Poznaj prawdziwe Włochy


Ważną częścią wyjazdów jest poznawanie mieszkańców Włoch, ludzi z prawdziwą pasją i niezwykłą osobowością. Slow Italia wspiera lokalnych rzemieślników, grupy przyglądają się ich pracy i tworzeniu małych dzieł sztuki, jak np. oryginalnej biżuterii, czy piór z drewna.


Miejscowi przewodnicy pozwalają odkryć znane miasta na nowo, dzieląc się legendami, mniej znanymi faktami i ciekawostkami oraz pokazując mniejsze miejscowości, poza popularnymi szlakami. Turyści mają szansę podglądać artystów, którzy współpracują z najbardziej znanymi włoskimi domami mody i wspierać aktywistów przeciwstawiających się mafii, kupując wytwory ich pracy na terenach skonfiskowanych grupom przestępczym.

Uczestnicy wypraw wkraczają w świat włoskich rodzin, w których tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Tak, jak w przypadku najstarszej fabryki czekolady na Sycylii, czy lodziarni produkującej lody recepturą z 1840 roku w Apulii.

Regionalna kuchnia włoska odkrywana jest dzięki posiłkom w rodzinnych agroturystykach i podczas lekcji gotowania prowadzonych zarówno przez szefów kuchni, jak i włoskie babcie.
Miejsca noclegowe znajdują się w starannie wyselekcjonowanych obiektach, to często wiekowe masserie, albo dawne klasztory z historią i duszą. Slow Italia to projekt, który pozostawia uczestnikom niezapomniane i oryginalne wspomnienia, inspiruje pasjami włoskich rzemieślników, umożliwia poznanie wyjątkowych smaków i zanurza w kulturę włoską aż po czubek nosa!
Jak skontaktować się ze Slow Italia?
Zajrzyj na oficjalną stronę, gdzie możesz sprawdzić ofertę dla biur podróży oraz dla firm:
Odwiedź także konto na Instagramie:
https://www.instagram.com/slow.italia/
Oraz profil na Facebooku:
https://www.facebook.com/slowitalia
Miło mi, że dotarłeś lub dotarłaś do końca tego przewodnika. Jeśli artykuł okazał się pomocny, zostaw proszę komentarz u dołu.
- Masz pytania? Napisz w komentarzach poniżej. Otrzymam powiadomienie i odpowiem Ci niezwłocznie.
- Będzie nam miło, jeśli dołączysz do 46 000 osób, które obserwują nasze konto na instagramie.
- Prowadzimy też największy w Polsce włoski profil bloga na Facebooku, który zgromadził 114 000 obserwatorów.
- Zapraszamy również na największą Facebookową Grupę miłośników Włoch, która liczy ponad 80 000 Członków. Tam porad udzielają także Czytelnicy!