Kierunek Włochy - najpopularniejszy blog o Włoszech w Polsce
Kierunek Włochy - najpopularniejszy blog o Włoszech w Polsce

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/klient.dhosting.pl/pianeta/kierunekwlochy.pl/public_html/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1164

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/klient.dhosting.pl/pianeta/kierunekwlochy.pl/public_html/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1165

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/klient.dhosting.pl/pianeta/kierunekwlochy.pl/public_html/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1166

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/klient.dhosting.pl/pianeta/kierunekwlochy.pl/public_html/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1177

Włoskie Espresso bez wychodzenia z domu

8 855

Pomimo tego, że kawa naturalnie nie rośnie we Włoszech, to właśnie Włochy są przez wielu uznawane za ojczyznę wysokiej jakości kawy. To właśnie zakochani w kawie po uszy Włosi skonstruowali pierwszy ekspres do kawy i rozpowszechnili kulturę picia espresso na całym świecie. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie wycieczki do Włoch bez choćby jednej filiżanki intensywnego espresso z ekspresu ciśnieniowego.

Jeżeli tęsknicie za smakiem prawdziwego włoskiego espresso, to musicie wiedzieć, że z łatwością możemy przygotować je bez wychodzenia z domu.

Espresso – symbol włoskiej kawy


Klasyczne espresso to symbol włoskiej kawy
Klasyczne espresso to symbol włoskiej kawy

Włoska kawa jest rozpoznawana na całym świecie, ale z jej sławą wiąże się jeden napój, który stał się prawdziwym włoskim symbolem. Jest to espresso, czyli kawowy napar powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy w ekspresie ciśnieniowym. Nazwa espresso pochodzi od przymiotnika espressivo (wyrazisty) i doskonale odzwierciedla charakter tego napoju, ponieważ espresso to prawdziwa esencja smaku kawy zawarta w niewielkiej filiżance.

Podstawowe cechy i parametry espresso zostały ustalone przez Włoski Narodowy Instytut Espresso (INEA), którego zadaniem jest ochrona i promocja produktu, dlatego nie każde espresso może nazywać się włoskim. Prawdziwe Espresso Italiano przygotowuje się w ekspresie pod ciśnieniem 9 bar z około 7 gram świeżo i drobno zmielonej kawy. Temperatura wody musi wynosić 88-92°C, a czas parzenia 25-30 sekund. W tym czasie powinniśmy otrzymać 25-35 ml intensywnego naparu z orzechowo-brązową pianką nazywaną cremą.


Espresso to około 25-35 ml intensywnego naparu
Espresso to około 25-35 ml intensywnego naparu

Espresso to napój, który jest również bazą wielu słynnych kawowych specjałów takich jak americano, cappuccino czy latte macchiato. Pomimo powszechnej opinii espresso nie posiada dużej zawartości kofeiny, a natychmiastowy efekt pobudzenia jest zasługą wyjątkowo intensywnego smaku.

Początki espresso to rok 1901, gdy Włoch Luigi Bezzera zaprezentował światu pierwszy ekspres do kawy, który opierał się na przepływie pary i wody, co niestety wpływało na zmianę smaku kawy. Problem ten rozwiązał dopiero w 1947 roku Giovani Achille Gaggia, którego ekspresy otrzymały zupełnie nowy system podgrzewania. Udoskonalony sposób parzenia kawy i ogromne działania marketingowe pozwoliły Achille rozpowszechnić kulturę picia espresso poza Lombardię, a finalnie na cały świat.

Jak zrobić włoskie espresso w domu?


Jak zrobić włoskie espresso w domu?
Jak zrobić włoskie espresso w domu?

Pierwsze espresso mogło powstać jedynie przy pomocy ogromnych ekspresów ciśnieniowych, które ze względu na swoje rozmiary oraz cenę były przeznaczone do kawiarni i gastronomii. Rozwój technologii sprawił, że aktualnie możemy korzystać z ekspresów do kawy we własnych domach, a przygotowanie włoskiego espresso jest dziecinnie proste. Świetnie do tego sprawdzą się ciśnieniowe ekspresy kolbowe do domu, które są mniejszymi wersjami urządzeń, które możemy spotkać w kawiarniach. Takie ekspresy do kawy dają nam możliwość przygotowania idealnego włoskiego espresso, ale wymagają od nas dużego zaangażowania w proces parzenia kawy i pewnych umiejętności w dobieraniu poszczególnych parametrów. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku automatycznych ekspresów do kawy, w których wystarczy wciśnięcie wyłącznie jednego przycisku, aby cieszyć się kawą espresso.


Ekspres Jura E6 Piano White 2020
Ekspres Jura E6 Piano White 2020

Panuje powszechne przekonanie, że automatyczny ekspres do kawy nigdy nie stworzy idealnego włoskiego espresso, jednak rozwój technologiczny już dawno sprawił, że ekspresy automatyczne rewelacyjnie naśladują profesjonalne, kawiarniane urządzenia. Doskonałym przykładem automatycznego ekspresu, z którym stworzymy Espresso Italiano, jest Jura E6 Piano White 2020, który w tym celu wykorzystuje proces ekstrakcji pulsacyjnej (system P.E.P.). Szwajcarski automatyczny ekspres do kawy przepuszcza wodę przez zmieloną kawę w szybko następujących po sobie cyklach, co sprawia, że maszyna skutecznie naśladuje ruchy baristy. Dzięki temu z ekspresu automatycznego otrzymujemy espresso rodem z prawdziwej włoskiej kawiarni. Jura E6 Piano White daje nam również możliwość regulowania mocy przygotowywanej kawy w ośmiu stopniach, co powoduje, że intensywność espresso jest dostosowywana do preferencji każdego użytkownika. Doskonałe espresso to tylko jeden z 11 produktów, jakie oferuje nam ekspres, bo oprócz tego za dotknięciem jednego przycisku możemy przygotować duże kawy czarne oraz mleczne cappuccino i latte macchiato.


Ekspres Jura E6 Piano White 2020
Ekspres Jura E6 Piano White 2020

Czekając na kolejną podróż do Włoch, nie musimy rezygnować z prawdziwej włoskiej kawy. Zaopatrując się w odpowiedni ekspres do kawy, możemy stworzyć namiastkę włoskiej kawiarni w swoim domu i cieszyć się smakiem prawdziwego, intensywnego i aromatycznego Espresso Italiano.

Ekspres Jura E6 oraz inne ekspresy do kawy możecie nabyć w sklepie www.konesso.pl, który jest oficjalnym partnerem marki Jura.

Konesso

8 Komentarze
  1. Martyna napisał(a)

    Echh? kiedy znów napijemy się espresso we Włoszech? Piękny ten ekspres. Moje marzenie!

  2. Marek napisał(a)

    Kawa, zdjęcia, filmy i książki. To nam teraz zostało, żeby powspominać Włochy. Historii espresso nie znałem. Warto poruszyć też historię innych włoskich wynalazków. Jest tego sporo!!!

  3. wnikliwy napisał(a)

    W jakim kraju produkowane są ekspresy Jura? Ile jest na nie gwarancji? Miałem ekspres automatyczny i w ciągu dwóch lat popsuł się dwa razy. Producenta nie wymienię. nie była to Jura, ale inna znana firma.

  4. Konesso.pl napisał(a)

    Gwarancja na ekspresy Jura to 25 miesięcy. Ekspresy produkowane są w Szwajcarii oraz Portugalii w zależności od modelu 🙂

  5. Klaudia napisał(a)

    Czy lepsze jest De Longhi czy Jura? W Jura na plus jest miejsce produkcji. A gdzie produkują De Longi? Cenowo to jest ta sama liga. Saeco chyba jest gorszą firmą.

  6. Snow-is-white napisał(a)

    Piękny ekspres. Namówię męża 😉

  7. Andrzej napisał(a)

    Jestem pełen podziwu dla formy w jakiej mogę poczytać co ciekaw we Włoszech. Też jestem od 20 lat fanem włoskiej kawy i expresów. Tym razem wybieram się z żona do Mediolanu, a lot z poznania przylatuje o 23.55 i pomimo, ze zarezerwowaliśmy hotel blisko lotniska w Bergamo nie jestem pewien, czy o tej porze będą taksówki na lotnisku. Może jakaś podpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam

    1. Łukasz Ropczyński napisał(a)

      Dziękuję za miłe słowa. Tak, taksówki powinny być, ale dla pewności podaję numer radio taxi z lotniska w Bergamo. Proszę się upewnić: (+39) 035 4519090

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przez dalsze aktywne korzystanie z Bloga bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Autora Bloga i Zaufanych Partnerów oraz wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym. Informacje na temat Administratora Danych Osobowych, swoich praw oraz danych jakie zbiera Blog znajdziesz w "Polityce Prywatności". AkceptujęPolityka prywatności i RODO

Polityka prywatności i RODO