Kierunek Włochy - najpopularniejszy blog o Włoszech w Polsce
Kierunek Włochy - najpopularniejszy blog o Włoszech w Polsce

Co zjeść w Bari i okolicy? Kuchnia Apulii – 25 sprawdzonych restauracji, barów, street food i cukierni

3 2 185

Co zjeść w Bari? Z czego słynie kuchnia Apulii? Podczas naszej ostatniej – męskiej – wizyty w Bari przez tydzień podążaliśmy od knajpy do knajpy odwiedzając polecane restauracje, bary i pizzerie w samym Bari i w sąsiednich miastach Apulii. Była to podróż z 7-latkiem, więc żadne słynne street food, lodziarnie i cukiernie nie były nam obce. Oczywiście nasza podróż kulinarna była starannie przygotowana. Wcześniej spisaliśmy adresy lokali sugerując się częściowo opiniami w tripadvisor i google, ale kluczowe były polecenia naszych Czytelników – także tych, którzy na co dzień mieszkają w Apulii.

Nie będę przynudzał i nie będę opowiadał Ci o słonecznej Apulii, w której czas płynie wolniej, a ludzie są bardziej życzliwi niż gdziekolwiek indziej. Skoro lecisz do Bari to pewnie to wszystko już wiesz. Tutaj skupmy się na jedzeniu i konkretnych adresach. Wszystkie sprawdzone osobiście. Jeśli chcesz wiedzieć gdzie i co zjeść w Bari, a także w Polignano a Mare, Monopoli, Alberobello, w Trani i w Materze (ta ostatnia to już Bazylikata, ale blisko pociągiem z Bari), to zapraszam Cię do mojego autorskiego przewodnika apulijskiej kuchni.

Przy okazji zobacz także mój przewodnik po Bari:

Dla ułatwienia pogrupowałem poszczególne miejsca w menu poniżej.

Co zjeść w Bari? Restauracje i pizzerie w centrum Bari

La Uascezze

La Uascezze to miejsce, w którym króluje klasyczna kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
La Uascezze to miejsce, w którym króluje klasyczna kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Według Tripadvisor to numer 50 na 932 restauracje w Bari. Niby nie tak najwyżej, ale dwa wieczory z rzędu nie mogliśmy zdobyć tutaj wolnego stolika w porze kolacji. Udało się za trzecim razem – tylko dzięki wcześniejszej rezerwacji. A mowa o początku października, czyli teoretycznie poza sezonem. To najlepsza rekomendacja dla tego miejsca.

La Uascezze ukryta jest w romantycznej uliczce zaledwie 100 m od Piazza Mercantile. Część stolików jest w środku, ale przyjemniej jest na zewnątrz, w wąskiej, delikatnie oświetlonej uliczce, nad którą suszy się pranie. Co tu zamówić? Apulijskie przysmaki: ryby i owoce morza w każdej postaci, tutejsze orecchiette con cime di rapa lub z pomidorami albo słynne riso, patate e cozze (ryż z ziemniakami i małżami pozornie nie może smakować dobrze, a jednak…). Wszystko co trafiało na stoły nasz i sąsiednie wyglądało fenomenalnie, włącznie z dużymi deskami serów i lokalnych wędlin.

La Uascezze, Corte S. Agostino, 2/3/4, 70122 Bari


L’Osteria Del Borgo Antico

L'Osteria Del Borgo Antico znajduje się przy Piazza Mercantile w samym centrum Bari (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
L’Osteria Del Borgo Antico znajduje się przy Piazza Mercantile w samym centrum Bari (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

To miejsce zgodnie polecało nam wielu Czytelników, ale także w internetowych opiniach restauracja wypada bardzo dobrze. L’Osteria Del Borgo Antico znajduje się w samym centrum historycznej części Bari – przy Piazza Mercantile. Zjesz tu klasyczne dania apulijskiej kuchni, a także świetną pizzę.

Ja zamówiłem tagliatę (wołowinę) z pieczonymi ziemniakami i rukolą. Była – bez żadnej przesady – lepsza niż zazwyczaj w innych miejscach, a jest to danie, które we Włoszech zamawiam bardzo często. Jedliśmy tu jeszcze riso, patate e cozze, a innym razem pizzę. Wszystko znakomite. Niskie ceny, miła i sprawna obsługa.

L’Osteria Del Borgo Antico, Piazza Mercantile 15, 70122 Bari


Pizzeria di Cosimo

Pizzeria di Cosimo przy Largo Albicocca. Wieczorami ten plac ma fenomenalną atmosferę. To moje ulubione miejsce w Bari nocą (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Pizzeria di Cosimo przy Largo Albicocca. Wieczorami ten plac ma fenomenalną atmosferę. To moje ulubione miejsce w Bari nocą (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Pizzeria di Cosimo to prawdopodobnie najlepsza pizzeria w Bari. Pamiętaj, że są dwie pizzerie o podobnej nazwie. Ta, którą Ci polecam znajduje się w sercu starego miasta przy Largo Albicocca. Lokal jest niewielki, ale ustawiają się do niego spore kolejki. Są numerki – przyjemnie czeka się na placu. Jedyny minus to jeszcze przez pewien czas brak stolików wewnątrz. Sala restauracyjna ma być wkrótce otwarta. Można zjeść przy stolikach na placu, a jak brakuje miejsca – a zazwyczaj brakuje – to gdzieś na ławce, czy na murku. Bardzo niskie ceny. Pizza od około 5 do 7-8 euro. Piwo lub woda 1 euro.

Natan zamówił quattro formaggi (bardzo dobre sery na pizzy), a ja pizzę ze stracciatellą i crema di rape. Kolejnego wieczoru wróciliśmy na pizzę z bufalą, mortadellą i pistacjami oraz panzerotti (czyli smażone, włoskie pierogi z różnym nadzieniem do wyboru). Wszystko było pyszne, a z widokiem na tętniący życiem włoski plac i z butelką peroni w ręku, smakowało jeszcze lepiej 😉

Pizzeria di Cosimo, Largo Albicocca 19, 70126 Bari


Mavì bistrot

Mavì bistrot to moje ulubione miejsce w Bari. Tutaj turyści raczej nie zaglądają. Restauracja znajduje się z tyłu dworca kolejowego Bari Centrale (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Mavì bistrot to moje ulubione miejsce w Bari. Tutaj turyści raczej nie zaglądają. Restauracja znajduje się z tyłu dworca kolejowego Bari Centrale (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Mavì bistrot to moje ulubione miejsce na spokojny obiad w Bari. Restaurację odkryłem dzięki opiniom na Tripadvisor i Google. Lokal znajduje się niejako z tyłu dworca kolejowego Bari Centrale. Trzeba przejść tunelem pod peronami na drugą stronę miasta i tam w jednej z bocznych uliczek jest Mavì bistrot. Zaglądają tam pracownicy kolei i okolicznych biur. Raczej nie widziałem tam turystów mimo że to idealne miejsce jeśli chcecie poczekać na pociąg lub wieczorny samolot do domu 🙂 Obydwie panie kelnerki bardzo uprzejme. To wyróżnia Mavì bistrot na tle restauracji nastawionych na turystów w historycznym centrum.

Szczególnie polecam Ci lokalny przysmak. Orecchiette baresi z pomidorami i bazylią. Tutaj kuchnia włoska podawana jest w odświeżonym wydaniu, więc na górze znajduje się jeszcze burrata i pesto z pietruszki. Z kolei klasyczne, włoskie linguine aglio, olio i peperoncino podawane jest z tatarem z łososia lub tuńczyka (do wyboru). Specjalnością Mavì bistrot są też dania z kuchni amerykańskiej (burgery i amerykańskie śniadania). Niskie ceny.

Mavì bistrot, Via Giulio Petroni 7/A, 70124 Bari


Street food w Bari

Mastro Ciccio

Mastro Ciccio, kultowe miejsce na kulinarnej mapie Bari (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Mastro Ciccio, kultowe miejsce na kulinarnej mapie Bari (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Obok Mastro Ciccio nie da się przejść obojętnie. Kolejka na zewnątrz i zajęte stoliki to oczywisty znak, że tutaj znają się na kuchni. Ale nawet bez tego byśmy tu trafili, ponieważ Mastro Ciccio jest już miejscem kultowym i mówią o nim wszyscy, którzy przyjeżdżają do Bari. Tutejsze burgery wyglądają jak dzieła sztuki – z ośmiornicami, krewetkami, burrattiną lub lokalnym mięsem.

Poza burgerami zjesz tu znakomite panzarotti (smażone pierogi z nadzieniem) i słodkie pasticciotto (też z nadzieniem), a także pizzę i pastę (tego akurat u nich nie próbowaliśmy). Bardziej opłaca się kupić zestaw za 10 euro niż pojedynczą kanapkę. Pamiętaj, żeby przed tym jak zaczniesz oglądać burgery, pobrać numerek przed wejściem. Bez tego nic nie zamówisz. My byliśmy tu w niedzielę. W kolejce czekaliśmy 40 minut, a lodówki z burgerami – jak widać po zdjęciach – były mocno przerzedzone. Unikaj wizyty w weekend, jeśli nie chcesz stać w długiej kolejce.

Mastro Ciccio, Corso Vittorio Emanuele 15, 70122 Bari


Cibo’

Położone przy Piazza Mercantile Cibo’ to lokal, w którym zjesz najlepsze panzerotti w Bari. Możesz tu wpaść po jednego czy dwa pierożki na wynos lub usiąść w restauracyjnym ogródku i delektować się większą ilością smaków. Bardzo niskie ceny, szybka obsługa, cieplutkie panzerotti w przeróżnych wersjach do wyboru, a do tego tanie piwo Peroni. Czego chcieć więcej?

Cibo’ nie ma wyraźnie widocznego szyldu. Za pierwszym razem trudno go znaleźć, chociaż jest przy głównym miejskim placu.

Cibo’, Piazza Mercantile, 70122 Bari


Najlepsze bary i cukiernie w Bari

Martinucci Laboratorio Bari

Martinucci Laboratorio przy Piazza Mercantil w Bari (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Martinucci Laboratorio przy Piazza Mercantil w Bari (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

To najlepsza lodziarnia i cukiernia w Bari, istniejąca od 1950 r. Martinucci znajduje się w historycznym centrum Bari Vecchia, przy Piazza Mercantile. Spróbuj nie tylko wyśmienitych lodów i kawy, ale także apulijskich deserów, słynnej baby nasączonej rumem, ciast i tortów. Wracaliśmy tu codziennie. Stoliki są tylko w ogródku na zewnątrz. W weekend trudno o wolne miejsce, ale czasem z lodami i kawą siadaliśmy gdzieś na placu.

Martinucci to apulijska, lokalna sieć cukierni i lodziarni. W trakcie swojej podróży po miastach Apulii spotkasz ten szyld wielokrotnie. Gdziekolwiek w okolicy znajdziesz Martinucci to gwarancja, że w środku czekają na Ciebie pyszności w rozsądnych cenach.

Martinucci Laboratorio, Piazza Mercantile 80, 70122 Bari


Panificio Magda

Panficio Magda to mój ulubiony bar w Bari, przychodziliśmy tu codziennie (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Panificio Magda to mój ulubiony bar w Bari, przychodziliśmy tu codziennie (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Panificio Magda to nasz ulubiony bar i piekarnia w Bari, do którego wstępowaliśmy przynajmniej raz dziennie w drodze z apartamentu na dworzec Bari Centrale (Magda znajduje się blisko dworca kolejowego). Fajna atmosfera, miła obsługa, świetna kawa i przede wszystkim mnóstwo świeżych, chrupiących wypieków, rogalików, słodkości, świeżo wyciskane soki owocowe, sałatki i panini. W porze obiadowej podawane są tutaj tanie pierwsze dania (primi piatti).

W Magdzie jedliśmy najlepszą fociaccię w Bari. Z oliwkami i solą morską, z pomidorkami, a także z ricottą i prosciutto di parma. Można zjeść przy stoliku wewnątrz. Nie ma coperto, bardzo ładne wnętrze. Co ważne, jeśli szukasz produktów bezglutenowych czy kawy bez laktozy, to tutaj nie ma z tym najmniejszego problemu.

Panificio Magda, Via Prospero Petroni 32, 70121 Bari


Jérôme Chocolat

Jérôme Chocolat to nie jest klasyczna kuchnia Apulii, ale ustawiają się tu długie kolejki (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Jérôme Chocolat to nie jest klasyczna kuchnia Apulii, ale ustawiają się tu długie kolejki (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Miejsce do którego codziennie ustawiały się kolejki młodzieży. W niedzielę zdobycie tutaj wolnego stolika graniczy z cudem. W tygodniu nieco łatwiej, szczególnie rano. Obłędnie dobre desery czekoladowe, serniki, rogaliki, koktajle, a nawet naleśniki i pancakes w amerykański wydaniu.

Jérôme Chocolat to lokal w stylu amerykańskim. Bajkowy róż, ścianka do selfie na instagram i retro rowery przed wejściem. Nie jestem fanem aż takich słodyczy, ale te wyglądały jak z reklamy. Ceny niezbyt wygórowane, coperto 1 euro.

Jérôme Chocolat, Corso Cavour 197, 70121 Bari


Polignano a Mare – sprawdzone restauracje i bary

Pescaria

Pescaria w Polignano a Mare, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Pescaria w Polignano a Mare, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

To miejsce polecało nam wiele osób, w internecie też ma świetne oceny (numer 1 w Polignano a Mare). Pescaria to restauracja sieciowa, ale gdy została otwarta około 12:30, to na placu szybko ustawiła się długa kolejka do drzwi. Niskie ceny, duże porcje i bardzo dobre dania – to przepis na sukces tego miejsca.

Natan zamówił rybę z frytkami. Okazało się, że dostał trzy rybki i musiałem mu pomóc wszystko zjeść 🙂 Ja zamówiłem tagliatę z tuńczyka, która podawana była na grzance, z grillowanym bakłażanem oraz z sałatką. W menu duży wybór owoców morza.

Pescaria, Piazza Aldo Moro 6/8, 70044 Polignano a Mare


Fcazz e Birr

Najlepsza focaccia i panzerotti w Polignano a Mare. Spróbuj zarówno klasycznej focacci, wypełnionej po brzegi pomidorkami oraz wersji ze stracciatellą, suszonymi pomidorami i pistacjami. W Fcazz e Birr znajdziesz też piwa rzemieślnicze, ale klasyczne peroni za 1 euro też smakowało bardzo dobrze. Lokal jest po drodze na słynną, miejską plażę – można więc wziąć na wynos.

Fcazz e Birr, Piazza Giuseppe Verdi, 70044 Polignano a Mare


Super Mago del Gelo Mario Campanella

Super Mago del Gelo Mario Campanella w Polignano a Mare, kuchnia Apulii
Super Mago del Gelo Mario Campanella w Polignano a Mare, kuchnia Apulii

To słynny, często polecany w internecie bar, w którym wymyślono Caffe Speciale. Bar znajduje się na rogu, naprzeciwko bramy prowadzącej na stare miasto. Przed wejściem znajduje się plakat promujący Caffe Speciale.

Caffe Speciale przygotowuje się z kawy, śmietanki, amaretto, cukru i skórki z cytryny. Spróbowałem. Dla mnie za słodkie. Zwróćcie uwagę na wystrój samego baru – czas zatrzymał się tutaj w miejscu.

Super Mago del Gelo Mario Campanella, Piazza Giuseppe Garibaldi 22, 70044 Polignano a Mare


Monopoli – 3 sprawdzone miejsca, kuchnia Apulii

Vini e Panini

Vini e Panini przy Piazza Giuseppe Garibaldi w Monopoli, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Vini e Panini przy Piazza Giuseppe Garibaldi w Monopoli, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Jak sama nazwa mówi spodziewaj się tu dobrego wina i pysznych kanapek. Lokal znajduje się przy Piazza Garibaldi, w historycznym centrum Monopoli, tuż obok portu. Przystępne ceny. W sam raz na szybką przekąskę w trakcie zwiedzania miasta.

Vini e Panini, Piazza Giuseppe Garibaldi 34, 70043 Monopoli


Il Guazzetto

Restauracja, którą poleciła mi nasza Czytelniczka mieszkająca w Apulii, specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, rybach i owocach morza. Dwóch szefów kuchni Mario i Francesco fenomenalnie zna się na swojej pracy. Restauracja znajduje się kilkadziesiąt metrów od portu i – co oczywiste – kucharze wykorzystują wszystkie przysmaki, które codziennie rano dostarczają rybacy z Monopoli. Ceny powyżej średniej, ale i tak w sezonie o stolik trudno i latem, wieczorami wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.

Il Guazzetto, Via dell’Erba 39/41, 70043 Monopoli


Bella Blu Gelateria Monopoli

Bella Blu Gelateria Monopoli w Monopoli, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Bella Blu Gelateria Monopoli w Monopoli, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Ta lodziarnia jest najlepszym dowodem na to, że w przypadku Włoch rankingi na Tripadvisor są kompletnie niewiarygodne. Poszliśmy tam nieco przypadkiem, a okazało się, że mają świetne lody, pomysłowy wybór smaków, umiarkowane ceny i bardzo grzeczną obsługę.

Są też lody wegańskie, bezglutenowe i jogurty własnej produkcji. Jak na Apulię przystało, także tutaj można zamówić brioche z lodami. Lodziarnia znajduje się przy bardzo ładnym Piazza Garibaldi, kilka kroków od portu.

Bella Blu Gelateria Monopoli, Piazza Giuseppe Garibaldi 7/8, 70043 Monopoli


Alberobello – wine bar pośród trulli i znakomita kuchnia Apulii

Favola in Tavola

Favola in Tavola to elegancka restauracja w Alberobello, w której dania są dziełami sztuki, a ceny są odrobinę powyżej przeciętnych (pierwsze danie 12-13 euro, drugie około 20 euro, coperto 2 euro). Kilka stolików na zewnątrz, z widokiem na trulli, a także stoliki w środku. W porze obiadowej czynna od 12:30 do 14:30, a wieczorami od 19:30 (zamknięte w każdy wtorek). Jeśli wybieracie się na cały dzień do Alberobello, to zapiszcie sobie tę nazwę.

Krótka karta, po 3-4 pozycje z każdej kategorii dań, co już jest znakiem, że dania są świeże i przygotowywane na bieżąco.

Favola in Tavola Ristorante, Via Brigata Regina 37, 70011 Alberobello


Bar Enoteca a Casedd

Bar Enoteca a Casedd w Alberobello, Apulia, Włochy (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Bar Enoteca a Casedd w Alberobello, Apulia, Włochy (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Dobre miejsce na kawę lub Campari Spritz. Fajny widok na trulli wokół. Właściciel zna kilkanaście słów w języku polskim 😉 Ceny średnie (mój spritz za 5 euro). Obok – w ramach baru – jest sklepik z lokalnymi przysmakami. Na przekąskę wybierz sąsiedni lokal Trulli e Puglia Wine Bar, o którym poniżej.

Bar Enoteca a Casedd, Piazza Gabriele D’Annunzio 6, 70011 Alberobello


Trulli e Puglia Wine Bar

Eksperci od wina. Bardzo miła obsługa. Mają świetne wina, chętnie doradzają, a co najważniejsze możesz śmiało zamówić jedną lampkę lokalnego wina, żeby nie zrujnować swojego portfela. Do tego polecam Ci deskę z apulijskimi wędlinami i oliwkami oraz oczywiście friselle pugliesi, czyli tutejsze pieczywo.

Stoliki zarówno wewnątrz jak i na placu, w otoczeniu trulli. Trafiliśmy tu nieco przypadkiem, pod koniec dnia. Szkoda, że musieliśmy szybko pędzić na autobus 🙂

Trulli e Puglia Wine Bar, Piazza Gabriele D’Annunzio 4, 70011 Alberobello


Trani – spritz z widokiem, najlepszy bar i kuchnia Apulii w porcie

Osteria La Perla del Sud

Osteria La Perla del Sud znajduje się w porcie w Trani, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Osteria La Perla del Sud znajduje się w porcie w Trani, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

W porcie w Trani znajduje się kilka bardzo dobrych restauracji, ale tańszą, ale jednocześnie utrzymującą wysoki poziom, jest Osteria La Perla del Sud, która specjalizuje się w rybach i owocach morza. Specjalnością restauracji jest półmisek z rybami i owocami morza z tutejszego portu – idealny dla co najmniej dwóch osób oraz świeże jeżowce (to klasyczny przysmak kuchni Apulii).

My byliśmy sami z Natanem, więc zamówiliśmy na przystawkę surowe krewetki (scampi crudi), a później klasyczne fritto misto i orecchiette z pomidorami. Co ciekawe gdy spacerowaliśmy wokół portu, to rybacy złowione rano krewetki sprzedawali po 3 euro za kilogram! Zazwyczaj w sklepach kosztują do 20 euro, czasem są po 10 euro, ale za 3 nie widziałem jeszcze nigdy. Trani jest idealnym miejscem dla miłośników frutti di mare.

Osteria La Perla del Sud, Via Banchina Al Porto 10, 76125 Trani


Pasticceria Charlotte

Pasticceria Charlotte w Trani, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Pasticceria Charlotte w Trani, kuchnia Apulii (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

To najlepszy bar i cukiernia w Trani. Znajdziesz go bez problemu idąc Via Cavour z dworca kolejowego do portu w Trani. Świetna kawa i mnóstwo słodkich wypieków do wyboru. Zapach wypiekanych rogalików czuć już na ulicy.

Bardzo miła atmosfera. Nie ma coperto. Ładne, bardzo eleganckie wnętrze.

Pasticceria Charlotte, Via Cavour 77, 76125 Trani


Pepoi

bar Pepoi w Trani, Campari Spritz z pięknym widokiem (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
bar Pepoi w Trani, Campari Spritz z pięknym widokiem (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Długo zastanawiałem się czy dołączyć do mojej listy bar Pepoi. Odwiedziliśmy sporo miejsc, w których kuchnia Apulii nas nie zachwyciła i nie zdecydowałem się na zamieszczenie ich w tym zestawieniu. Jednym z takich miejsc jest Pepoi. Jednak na spritza to jest idealne miejsce. Wysokie stoliki ustawione są przy samym porcie w Trani. Piękny widok, fajna atmosfera, a sam Campari Spritz był duży, mocny i wart swoich 6 euro.

Pepoi, Via Statuti Marittimi 60, 76125 Trani


Matera – świetna restauracja w jaskini i słynne lawendowe lody

Bollicine Bistrot

Bollicine Bistrot, Matera, region Bazylikata, ale kuchnia Apulii serwowana jest także tutaj (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)
Bollicine Bistrot, Matera, region Bazylikata, ale kuchnia Apulii serwowana jest także tutaj (fot. Łukasz Ropczyński, kierunekwlochy.pl)

Znakomita restauracja, jedna z najlepiej ocenianych w Materze, ale z umiarkowanymi cenami. Bollicine znajduje się w starożytnej piwnicy w sercu Sassi di Matera. Oczywiście całość jest odrestaurowana. Są tu stoliki rozstawione na zewnątrz, a także w jaskini – to właśnie pod ziemią jest przyjemny chłód, a tuż obok – za szybą – widać co dzieje się w kuchni.

Restauracja serwuje typową kuchnię dla regionu Bazylikata, ale jest tu także kuchnia Apulii oraz kuchnia fusion. Restauracja – jak niemal wszystkie w Materze – jest otwarta od 12:00 do 15:30, a wieczorem od 19:00.

Bollicine Bistrot, Via Casalnuovo 18, 75100 Matera


I Vizi degli Angeli Laboratorio di Gelateria Artigianale

Zdecydowanie najlepsza lodziarnia w Materze i prawdopodobnie jedna z najlepszych w regionie. Lody rzemieślnicze, ich smaki dopasowane są do pory roku. Koniecznie spróbuj słynnych lodów lawendowych (lavanda / notte d’estate), a także lodów o smaku wina (aglianico). Pyszna jest także granita – arbuzowa albo o smaku fichi d’india (figowa). Niskie ceny. Średnie lody 2,50 euro, granita 3,30 euro. Są też lody dla osób, które nie tolerują laktozy oraz lody w bułce (brioches con gelato). O słynnych lawendowych lodach w Materze pisał nawet brytyjski The Guardian przy okazji tekstu o mieście, w którym nagrywano zarówno historię Jezusa, jak i – ostatnio – Jamesa Bonda.

I Vizi degli Angeli Laboratorio di Gelateria Artigianale, Via Domenico Ridola 36, 75100 Matera


3 Komentarze
  1. Kamila z eksperientalnie.pl napisał(a)

    Zjeść Apulię! To jeden z powodów dla których chętnie jeszcze wrócę do Bari, jak i okolicznych miejscowości oczywiście. A focaccia barese śni mi się po nocy :D.

  2. Klara napisał(a)

    Bardzo dobry przewodnik po restauracjach i barach. Dziękuję Łukasz. Wkrótce się tam wybieramy i spisałam od Ciebie adresy!

  3. SnowMarco napisał(a)

    Bardzo dobry przewodnik. Znam większość z tych miejsc, bo w Bari byliśmy kilkukrotnie. Dopisałbym jeszcze Panzerotti w Ghiotto Panzerotto.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przez dalsze aktywne korzystanie z Bloga bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Autora Bloga i Zaufanych Partnerów oraz wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym. Informacje na temat Administratora Danych Osobowych, swoich praw oraz danych jakie zbiera Blog znajdziesz w "Polityce Prywatności". AkceptujęPolityka prywatności i RODO

Polityka prywatności i RODO